Algemene voorwaarden

VINK VOORWAARDEN

Algemene voorwaarden en aanvullingen daarop

Inleiding en structuur van deze voorwaarden

Deze algemene voorwaarden en de daarbij behorende bijlagen regelen alle activiteiten van Vink, behoudens in het geval tussen Vink en de wederpartij schriftelijk afwijkende afspraken zijn gemaakt. Aangezien de vennootschappen die behoren tot Vink ook in samenwerking/nevenaanneming/onderaanneming ten behoeve van de wederpartij prestaties leveren, omvatten deze voorwaarden daarom meerdere activiteiten.

De structuur van deze voorwaarden is als volgt:
Deel A: Algemene voorwaarden, deze gelden in alle gevallen;
de bijzondere delen B tot en met G zijn aanvullingen op de algemene voorwaarden en zijn (ook) van toepassing als (ook) de daarin beschreven prestaties worden verricht; de inhoud van die bepalingen in de bijzondere delen B tot en met G gelden ter nadere aanvulling op die van deel A doch kunnen er nimmer toe leiden dat de bepalingen in deel A voor zover die, naar het oordeel van Vink, gunstiger ten behoeve van Vink zijn geredigeerd geheel of gedeeltelijk terzijde worden gesteld;
Deel B: Verhuur;
Deel C: Transport;
Deel D: Hulp bij calamiteiten
Deel E: Sloopwerk;
Deel F: Afvalcontainers;
Deel G: Administratieve en juridische dienstverlening.

Deel A ALGEMENE VOORWAARDEN

Artikel 1 Begrippen

In deze algemene voorwaarden hebben de gebruikte begrippen de volgende betekenis.

1.1.
Vink
Onder Vink worden alle rechtspersonen begrepen die met Vink Holding B.V. in een groep als bedoeld in art. 2:24b BW organisatorisch zijn verbonden, zowel de groep als geheel als één of meer individuele rechtspersonen die tot deze groep behoren.
De groep wordt gevormd door:

  1. Vink Holding B.V. (kvk-nummer: 84852674)
  2. Vink Grondstoffen B.V. (kvk-nummer: 09053723)
  3. Transportbedrijf H. Vink & Zn. B.V. (kvk-nummer: 09032523)
  4. Vink Beton B.V. (kvk-nummer: 09053724)
  5. Vastgoed Harselaar-Zuid B.V. (kvk-nummer: 08083948)
    allen gevestigd en kantoorhoudende te Barneveld; alsmede door alle nog op te richten rechtspersonen die met Vink Holding B.V. een groep zullen vormen.
    1.2
    Algemene voorwaarden of algemene voorwaarden
    Deze algemene voorwaarden zijn ook gepubliceerd op de website www.vink.nl .Deze kunnen vanaf de website worden gedownload.
    1.3
    Wederpartij of wederpartij
    Iedere (rechts)persoon die met Vink een overeenkomst heeft gesloten of met wie Vink een overeenkomst wenst te sluiten.
    1.4
    Overeenkomst of overeenkomst
    De tussen Vink en de wederpartij gesloten overeenkomst, zowel schriftelijk als mondeling, inclusief alle daarbij behorende bijlagen, zoals deze algemene voorwaarden, acceptatievoorwaarden alsmede door Vink gedane verwijzingen.
    1.5
    Aanbieding of aanbieding
    Iedere aanbieding of offerte van/door Vink, in welke vorm dan ook gedaan, welke is gericht op het sluiten van een overeenkomst als bedoeld in artikel 1.4.
    1.6
    Prestatie of prestatie
    De dienst(en), waaronder ook, zonder limitatief te zijn, het opstellen van tekeningen, advies, plannen en modellen en dergelijke wordt begrepen, (de oplevering van) een werk, of de (af)levering van zaken, die door Vink op basis van de overeenkomst dient te worden uitgevoerd of is uitgevoerd, alles in de ruimste zin van het woord.
    1.7
    Werk of werk
    Het verrichten van werkzaamheden, diensten en/of het tot stand brengen van een werk van stoffelijke en/of onstoffelijke aard, alles in de ruimste zin van het woord.
    1.8
    Zaken/Zaak of zaken/zaak
    Elke zaak die door Vink, althans onder de overeenkomst, wordt/zal worden geleverd, behoudens indien dit woord/deze woorden in een andere context wordt/worden gebruikt, bijvoorbeeld in het geval van sloopwerk (deel E hieronder). Dan betreft het (ook) zaken die door de sloop vrijkomen.
    1.9
    Personeel of personeel
    Personen die in dienst zijn van Vink, althans personen die werken onder toezicht en verantwoordelijkheid van Vink, of diens onderaannemers/nevenaannemers die de prestatie uitvoeren, alsmede iedere hulppersoon die op verzoek/in opdracht van Vink, of diens onderaannemers/nevenaannemers, betrokken/aanwezig zijn.
    1.10
    Sloopwerk of sloopwerk
    Alle werkzaamheden die betrekking hebben op het verwijderen van zaken uit/van een (onroerende) zaak, althans ander sloopwerk voor zover dat uit de overeenkomst volgt.
    1.11
    Lading of lading
    Al hetgeen door Vink in opdracht of ten behoeve van de wederpartij of derden wordt getransporteerd.
    1.12
    Documenten of documenten
    Alle vanwege verdrag, wet of regeling en/of het bevoegd gezag voorgeschreven documenten.
    1.13
    Bevoegd gezag of bevoegd gezag
    Iedere overheids- of semioverheidsinstelling en/of particuliere instelling die vanwege nationale, Europese en/of internationale verdragen, verordeningen, wetten, richtlijnen, regelgeving of brancheafspraken, afspraken, altijd in de meest ruime zin van het woord, de bevoegdheid heeft beslissingen te nemen/afspraken te maken die de prestatie beïnvloeden of kunnen beïnvloeden, waarbij ook onbevoegd genomen beslissingen en/of afspraken als beslissingen van een bevoegd gezag worden aangemerkt.
    1.14
    Wet of wet
    Alle nationale, Europese en/of internationale verdragen, verordeningen, wetten, richtlijnen en regelgeving. Daaronder zijn ook te begrijpen beschikkingen, aanwijzingen, brancheafspraken, afspraken afkomstig van/met het bevoegd gezag, altijd in de meest ruime zin van het woord.

Artikel 2 Toepasselijkheid

2.1
Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes, opdrachten, opdrachtbevestigingen en overeenkomsten ter zake de door Vink in opdracht of ten behoeve van de wederpartij te verrichten prestatie.
2.2
Afwijkingen van en/of aanvullingen op deze voorwaarden gelden slechts indien zij schriftelijk door Vink zijn bevestigd. Deze afwijkingen en/of aanvullingen gelden dan uitsluitend voor die overeenkomst waarbij de afwijkende bedingen worden gemaakt. Inkoop- en/of andere voorwaarden van de wederpartij gelden slechts in zoverre die in overeenstemming zijn met deze algemene voorwaarden en worden – voor zover dit niet het geval is – bij deze uitdrukkelijk door Vink van de hand gewezen. In het geval er twijfel bestaat omtrent de vraag of een zodanige strijdigheid aanwezig is, gelden slechts deze algemene voorwaarden. Van twijfel is sprake als Vink die mening is toegedaan, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij.
2.3
Vink kan met de wederpartij schriftelijk overeenkomen dat de bepalingen van de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken 2012, althans een andere soortgelijke regeling (nader U.A.V. te noemen) gelden. Indien en voor zover bepalingen in de U.A.V. geheel of gedeeltelijk in strijd zijn met één of meer bepalingen, of gedeelten daarvan van deze algemene voorwaarden, prevaleren deze algemene voorwaarden.
2.4
Indien een of meerdere bepalingen, een deel van een bepaling althans een samenstel van bepalingen, in deze voorwaarden nietig, vernietigd of anderszins onverbindend of onwerkbaar is/zijn, tast dit de geldigheid van de toepasselijkheid van de overige bepalingen niet aan. In het geval dat er sprake is van een nietige, vernietigde, onverbindende of onwerkbare bepaling is de wederpartij verplicht om op eerste verzoek van Vink met Vink een nieuwe bepaling of samenstel daarvan overeen te komen, die qua doel en strekking zo veel mogelijk overeenkomt met de oorspronkelijke nietige, vernietigde, onverbindende of onwerkbare bepaling.
Indien er sprake is van een strijdigheid tussen de diverse bepalingen, bepaalt Vink welke bepaling(en) voorrang heeft/hebben.
2.5
De “titels” boven de artikelen in deze algemene voorwaarden zijn uitsluitend bedoeld om het lezen van deze voorwaarden te vereenvoudigen. Aan deze titels komt dan ook geen zelfstandige of inhoudelijke betekenis toe.

Artikel 3 Aanbiedingen en overeenkomsten

3.1
Alle aanbiedingen van Vink zijn vrijblijvend, tenzij door Vink schriftelijk anders is bevestigd.
3.2
De wederpartij staat in voor de juistheid, de volledigheid en de betrouwbaarheid van de aan Vink ter beschikking gestelde gegevens en bescheiden, ook indien deze van derden afkomstig zijn.
Indien de wederpartij aan Vink gegevens verstrekt, zoals tekeningen, beschrijvingen, enzovoort, mag Vink uitgaan van de juistheid hiervan en zal Vink zijn aanbieding hierop baseren.
3.3
De in de door Vink verstrekte gidsen, catalogi, voorraadlijsten, circulaires en ander reclame en informatiemateriaal en dergelijke, zoals op de website vermelde kleuren, maten, gewichten en technische gegevens, capaciteit, prestatie of resultaten alsmede de daarin weergegeven afbeeldingen, gelden slechts bij benadering en binden Vink niet.
3.4
Overeenkomsten zijn voor Vink eerst bindend indien en voor zover deze na ontvangst van de tijdige aanvaarding van de aanbieding van Vink door de wederpartij schriftelijk door Vink zijn bevestigd.
3.5
Indien de wederpartij mondeling aanvaardt/opdracht geeft, wordt een schriftelijke opdrachtbevestiging van Vink geacht de inhoud van hetgeen is overeengekomen juist weer te geven, tenzij de wederpartij Vink binnen drie dagen schriftelijk in kennis heeft gesteld van zijn bezwaren tegen deze weergave van de inhoud.
3.6
Bij levering uit voorraad of magazijn binnen acht werkdagen na totstandkoming van de overeenkomst, treedt de factuur in de plaats van de schriftelijke opdrachtbevestiging van Vink.
3.7
Indien overeengekomen is in gedeelten te leveren, wordt ieder gedeelte, voor zover het tegendeel niet uit enige bepaling voortvloeit, als een afzonderlijke overeenkomst beschouwd, in het bijzonder omtrent de betaling, reclamatie en de garantie.
3.8
Het in artikel 3.1 tot en met 3.7 bepaalde is ook van toepassing op de door vertegenwoordigers van Vink of andere personen in dienst van Vink gedane aanbiedingen, toezeggingen en/of afspraken.
3.9
Indien de wederpartij een aanbieding niet aanvaardt, is hij verplicht terstond de door Vink verstrekte gegevens terug te geven.
3.10
Indien er geen overeenkomst wordt gesloten, is Vink gerechtigd de met het tot stand brengen van de aanbieding gemoeide kosten aan de wederpartij in rekening te brengen indien en voor zover dit voor het uitbrengen van de aanbieding is bedongen.
3.11
Overeenkomsten tussen Vink en de wederpartij worden aangegaan voor onbepaalde tijd met een minimum opzegtermijn van zes maanden, waarbij opzegging dient te geschieden tegen
31 december, tenzij partijen uitdrukkelijk anders zijn overeengekomen, althans zulks volgt uit de aard van de overeenkomst, zulks ter uitsluitende bepaling van Vink, behoudens tegenbewijs te leveren door de wederpartij. Indien een overeenkomst is aangegaan voor een bepaalde tijd, wordt deze stilzwijgend verlengd voor eenzelfde periode, tenzij deze schriftelijk is opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden voor het verstrijken van de lopende periode, waarbij opzegging dient te geschieden tegen het einde van de maand.
3.12
Indien door Vink ter uitvoering van een prestatie (een) derde(n) word(t)en ingeschakeld, heeft Vink het recht om (delen uit) eventuele voorwaarden die door de derde(n) aan hem zijn opgelegd onverkort ten aanzien van de wederpartij te laten gelden.

Artikel 4 Prijzen

4.1
De aangeboden respectievelijk overeengekomen prijzen zijn exclusief omzetbelasting en zijn gebaseerd op de belastingen, heffingen, lonen, sociale lasten, materiaal- en grondstofprijzen en andere kosten, zoals die golden op de datum van de aanbieding.
4.2
a.
Zolang de prestatie nog niet is voltooid, is Vink bevoegd alle prijsverhogende factoren aan de wederpartij door te berekenen, doch slechts voor zover deze verhogingen meer dan 0,5% met een minimum van € 45,- van de genoemde prijs te boven gaan.
b.
Indien Vink op verzoek van de wederpartij, of zich anderszins genoodzaakt ziet de normale werktijden van Vink te overschrijden, is Vink gerechtigd daarvoor opslagen te berekenen en deze afzonderlijk bij de wederpartij in rekening te brengen.
c.
Jaarlijks per 1 januari zal de prijs worden aangepast op basis van de CBS cijfers van het jaar voorafgaand aan het jaar dat is geëindigd op basis van de stijging van de kosten voor het levensonderhoud van alle huishoudens in Nederland (CPI alle huishoudens (2015 = 100).
4.3.
Van meerwerk is sprake als er kostenverhogende omstandigheden zijn ontstaan na het doen van de aanbieding door Vink, ook als er geen schriftelijke opdracht tot meerwerk bestaat, zonder limitatief te zijn, wordt daaronder begrepen:
a. bij wijziging in de opdracht, dan wel de voorwaarden van uitvoering daarvan;
b. bij afwijkingen van de bedragen van de stelposten, van geschatte hoeveelheden en verrekenbare hoeveelheden;
c. bij aanwijzingen door of vanwege het bevoegd gezag en/of op grond van de wet;
d. in het geval van prijswijzigingen zoals, doch niet gelimiteerd tot, loon, sociale lasten, kosten personeel, transportkosten, kosten van energie en water en materiaalprijzen, kosten van afvoer en stort van afval, altijd in de meest ruime zin van het woord;
e. in de gevallen waarin verrekening als meer- en minderwerk in deze algemene voorwaarden en in de overeenkomst is voorgeschreven.
Als er kostenverhogende omstandigheden ontstaan, zal Vink de wederpartij daarvan zo spoedig mogelijk in kennis stellen. Indien Vink van mening is dat er sprake is van meerwerk staat dat tussen partijen vast, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij. Hetzelfde geldt voor de omvang daarvan.
4.4
Verrekening van meerwerk vindt plaats bij de eerst komende betalingstermijn, althans binnen veertien dagen nadat het meerwerk is ontstaan.
Verrekening van het minderwerk geschiedt ineens bij de eindafrekening. Indien het totaal van het minderwerk dat van het meerwerk overtreft, heeft Vink recht op een bedrag gelijk aan 10% van het verschil tussen die totalen. De opgave van Vink staat tussen partijen vast, behoudens tegenbewijs te leveren door de wederpartij.
4.5
Wanneer door Vink zaken te koop zijn aangeboden tegen betaling in een andere valuta dan de Euro, behoudt Vink, zolang de prestatie niet is uitgevoerd, zich het recht voor prijs modificerende valutawijzigingen aan de wederpartij door te berekenen. De opgave van Vink staat tussen partijen vast, behoudens tegenbewijs te leveren door de wederpartij.

Artikel 5 Levering

5.1
De wijze waarop de overeenkomst wordt uitgevoerd is ter vrije keuze aan Vink. Daarbij heeft Vink de mogelijkheid om de prestatie zelf uit te voeren, dan wel bepaalde werkzaamheden geheel of gedeeltelijk door derden te laten verrichten. Indien door Vink ter uitvoering van de werkzaamheden derden worden ingeschakeld, brengt dit geen wijziging met zich mee van de overeenkomst en de hieruit voor partijen voortvloeiende rechten en verplichtingen.
5.2
Vink kan niet gehouden worden de overeengekomen prestatie te verrichten indien niet alle daarvoor noodzakelijke gegevens in zijn bezit zijn en/of indien de wederpartij en/of een aan de wederpartij gelieerde (rechts)perso(o)n(en) enige verplichting jegens Vink en/of een andere groepsmaatschappij van Vink en/of een (rechts)persoon gelieerd aan Vink niet (tijdig) nakomt althans is nagekomen, ongeacht of die betrekking heeft op onderhavige of enige andere rechtsverhouding. De wederpartij heeft niet het recht zijn prestatie (deels) niet te verrichten op de grond dat Vink zijn verplichting nog niet (volledig) is nagekomen.
5.3
Alle prestaties vangen aan tegen de in de bevestiging genoemde datum. Indien voor die datum wijzigingen worden aangebracht, althans er vertraging plaatsvindt die niet aan Vink is toe te rekenen, kan de aanvang van de prestatie met de duur van de door deze wijzigingen ontstane extra prestaties of de duur van de vertraging worden opgeschort.
5.4
Overeengekomen (op)leveringstermijnen gelden bij benadering. De (op)leveringstermijn is vastgesteld ervan uitgaande dat er voor Vink geen beletselen zijn in de uitvoering van de werkzaamheden. Indien tussentijdse wijzigingen worden aangebracht, of de uitvoering als gevolg van overmacht wordt vertraagd, kan de uitvoering van de prestatie met ten minste de duur van de door deze wijzigingen ontstane extra prestaties of ten minste de duur van de vertraging worden verlengd. Overschrijding van een (op)leveringstermijn geeft de wederpartij geen recht op schadevergoeding.
5.5
De prestatie is verricht als deze volgens Vink is voltooid en de wederpartij daarvan op de hoogte is gesteld.
Het werk wordt in ieder geval als opgeleverd beschouwd:
a. indien Vink de wederpartij schriftelijk in kennis heeft gesteld van de voltooiing van het werk en deze het werk heeft goedgekeurd;
b. na verloop van acht dagen nadat Vink schriftelijk aan de wederpartij heeft medegedeeld dat het werk voltooid is en de wederpartij heeft nagelaten het werk binnen die termijn op te nemen;
c. bij ingebruikneming van het werk door de wederpartij, met dien verstande dat door ingebruikneming van een gedeelte van het werk het gehele werk als opgeleverd wordt beschouwd.
5.6
Kleine gebreken die volgens Vink kunnen worden hersteld, vormen geen reden tot onthouding van de goedkeuring, in welk geval het werk als opgeleverd wordt beschouwd. Of een gebrek al dan niet klein is, is ter uitsluitende beoordeling van Vink, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij.
5.7
Bij onthouding van de goedkeuring van het werk is de wederpartij gehouden hiervan aan Vink schriftelijk mededeling te doen, onder opgaaf van redenen en bewijs hiervan.
5.8
De plaats en de wijze van levering worden in de overeenkomst bepaald. Als levering van zaken geldt het aanbieden van de zaken op de overeengekomen plaats en tijd, ook indien de wederpartij de zaken niet in ontvangst neemt. Op dit tijdstip gaat de termijn in als bedoeld in artikel 10. Indien de levering echter op een later tijdstip geschiedt, als gevolg van een omstandigheid die aan Vink kan worden toegerekend, gaat de in de vorige zin bedoelde termijn op dat latere tijdstip in. Indien de plaats en/of de wijze van levering niet zijn bepaald, zal Vink die naar eigen inzicht bepalen.
5.9
Indien de zaak wordt getransporteerd:
a. is het transport naar de plaats van aflevering met inbegrip van het laden en lossen voor rekening en risico van de wederpartij, tenzij dit schriftelijk anders is overeengekomen;
b. draagt de wederpartij, indien het laden en/of lossen door de wederpartij geschiedt en Vink al dan niet daartoe hulpmiddelen en/of personeel aan de wederpartij ter beschikking heeft gesteld, het risico voor het juiste gebruik van die hulpmiddelen/personeel. Indien het laden en/of lossen geschiedt door de wederpartij staat hij er voor in dat dit met voldoende geschikt eigen personeel en materiaal en op aanwijzing van Vink geschiedt;
c. is de wederpartij aansprakelijk voor schade indien gedurende de rit van de openbare weg naar de laad en/of losplaats, tijdens het laden en/of lossen, of tijdens de terugkeer van de plaats van lossing naar de openbare weg schade aan het vervoermiddel of hulpmiddel mocht zijn ontstaan, dan wel door het vervoermiddel althans hulpmiddel schade aan derden, de wederpartij, Vink of personeel van Vink is toegebracht, tenzij de wederpartij bewijst dat de schade veroorzaakt werd door opzet of grove schuld van Vink. Indien Vink door wie dan ook mocht worden aangesproken tot vergoeding van schade als hierboven bedoeld, is de wederpartij verplicht Vink ter zake te vrijwaren en Vink op eerste verzoek al datgene te restitueren dat Vink aan degene, die Vink tot schadevergoeding aansprak, mocht hebben moeten betalen. De opgave van Vink staat vast, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij.
d. staat de wederpartij er voor in dat de vervoermiddelen de losplaats goed en over een behoorlijk berijdbaar en toegankelijk terrein kunnen bereiken en terugkeren, alsmede dat voldoende ruimte voor het lossen beschikbaar is;
e. wordt, tenzij anders is overeengekomen, uitsluitend middels door Vink gekozen vervoermiddelen geleverd;
f. is Vink gerechtigd bij leveringen buiten zijn normale bedrijfstijden, alsmede bij afzonderlijke leveringen kleiner dan de maximale capaciteit van het vervoermiddel waarmede Vink de zaken kan aanvoeren, een extra vergoeding in rekening te brengen.
5.10
Indien is overeengekomen dat de levering franco geschiedt en als gevolg van overmacht de zaak teniet gaat/wordt beschadigd, althans de waarde is verminderd, dan behoeft Vink hetgeen ter zake verloren is gegaan, althans in waarde is verminderd, niet te vervangen, althans de schade te vergoeden.

5.11
Indien levering af-magazijn is overeengekomen, wordt de zaak geacht te zijn afgeleverd zodra deze in of op het (de) vervoermiddel(en) is geladen.
5.12
Vink is bevoegd, doch niet verplicht, om voor rekening en risico van de wederpartij de te leveren prestatie te verzekeren.
5.13
Onverminderd het voorafgaande geldt voor leveringen op afroep dat:
a. de gekochte zaken zoveel mogelijk in gelijke hoeveelheden en termijnen over de tijd die voor het afnemen is vastgesteld worden verdeeld mits binnen drie maanden na het sluiten van de overeenkomst al het gekochte door de wederpartij is afgeroepen. Geschiedt dit niet dan is de wederpartij, zonder ingebrekestelling, in verzuim.
b. indien er geen termijnen voor het afroepen zijn overeengekomen en indien binnen drie maanden na het sluiten van de overeenkomst het verkochte nog niet of nog niet volledig is afgeroepen, heeft Vink het recht de wederpartij te verzoeken om binnen acht werkdagen schriftelijk een termijn te noemen binnen welke termijn de gekochte zaken zullen zijn afgeroepen, welke termijn een periode van drie maanden na verzending van het verzoek door Vink nimmer mag overschrijden.
c. zowel in het geval van 5.13.a als 5.13.b geldt dat niet (tijdig) afgenomen zaken voor rekening en risico van de wederpartij worden opgeslagen. Vink mag altijd gebruik maken van zijn bevoegdheid ex art. 6:90 BW;
d. artikel 5.4 onverkort van toepassing is.

Artikel 6 Verplichtingen wederpartij

6.1
Indien dit volgens Vink voor de uitvoering van de prestatie noodzakelijk is, staat de wederpartij er voor in dat Vink tijdig kan beschikken:
a. over de voor de prestatie benodigde gegevens, waaronder, zonder limitatief te zijn, historische gegevens, vergunningen, ontheffingen, beschikkingen, tekeningen, onderzoeksgegevens en dergelijke, een en ander op aanwijzing van Vink;
b. over tekeningen en niet voor tweeërlei uitleg vatbare beschrijvingen van de aan- dan wel afwezigheid van kabels, leidingen, buizen en/of andere objecten op/in het terrein en/of opstal waar de prestatie wordt verricht, ongeacht of de toepasselijke regelgeving, zoals, doch niet gelimiteerd tot, de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse of ondergrondse netten en netwerken, die verplichting bij Vink legt. Dit geldt ook indien Vink zelf de zogenaamde KLIC-melding en/of graafmelding en/of onderzoek – hoe ook genaamd – doet en achteraf blijkt dat de ligging van kabels, leidingen, buizen en/of andere objecten op/in het terrein en/of opstal waar de prestatie wordt verricht, anders is dan door de betrokken derden aan Vink is gemeld. Ook dan kan Vink nimmer aansprakelijk worden gehouden voor de schade die als gevolg daarvan ontstaat. De wederpartij vrijwaart Vink voor alle aanspraken tot schadevergoeding/boete – hoe ook genaamd – van derden, waaronder, doch niet gelimiteerd tot, het bevoegd gezag. De opgave van Vink daarvan staat, behoudens tegenbewijs te leveren door de wederpartij, tussen partijen vast. De wederpartij vrijwaart Vink ter zake van aanspraken van derden, waaronder personeel van Vink.
c. over het/de terrein(en)/de ruimte(n) waar de prestatie zonder enige belemmering kan worden verricht; alwaar voldoende gelegenheid voor de aan- en afvoer en opslag van de voor het verrichten van de prestatie benodigde hulpmiddelen, materialen en/of af te voeren zaken aanwezig moeten zijn; dat, indien een takel, lift en/of kraan gebruikt moet worden, de gelegenheid daartoe gegeven wordt; dat in de ruimten waarin gewerkt moet worden elektriciteit, licht, verwarming en water aanwezig is, alsmede alwaar overige voorzieningen aanwezig zijn, noodzakelijk voor een behoorlijke verrichting van de prestatie; één en ander ter uitsluitende beoordeling van Vink.
6.2
De wederpartij is verplicht Vink onverwijld te wijzen op voor hem kennelijke fouten of gebreken in constructies en werkwijzen, bouwstoffen, materialen, of hulpmiddelen, locatie van uitvoering en dergelijke die Vink blijkens de door hem aan de wederpartij verstrekte stukken voornemens is te leveren, respectievelijk toe te passen, respectievelijk levert en/of toepast.
6.3
De kosten die eventueel verbonden zijn aan het gebruik van het terrein(en)/de ruimte(n) waar de overeenkomst uitgevoerd wordt, waaronder begrepen de kosten voor energie en water, zijn voor rekening van de wederpartij.
6.4
De wederpartij staat er voor in dat door derden uit te voeren werkzaamheden en/of leveringen zodanig en zo tijdig worden verricht dat het leveren van de prestatie door Vink daarvan en/of daardoor geen vertraging ondervindt. Indien niettemin vertraging als bedoeld in dit artikellid ontstaat, dient de wederpartij Vink hiervan terstond in kennis te stellen.
6.5
Indien de aanvang of de voortgang van het werk wordt vertraagd door factoren, waarvoor de wederpartij het risico draagt, althans verantwoordelijk is, dienen de daaruit voor Vink voortvloeiende schade en kosten door de wederpartij te worden betaald.
6.6
De wederpartij draagt onder meer het risico voor:
a. de door of namens hem voorgeschreven methodes, constructies en werkwijzen, tekeningen, berekeningen en/of uitvoeringsvoorschriften daaronder begrepen de invloed die daarop door de bodemgesteldheid wordt uitgeoefend, alsmede voor de door of namens hem gegeven orders en aanwijzingen;
b. het van Vink afkomstige ontwerp, indien en voor zover dat door de wederpartij is goedgekeurd;
c. het ondeugdelijk nakomen van de overeenkomst die te wijten is aan de door of vanwege de wederpartij ingeschakelde/voorgeschreven hulppersonen en/of zaken;
d. schade die te wijten is aan onrechtmatige daden van nevenaannemers en hun hulppersonen;
e. schade van bouwstoffen of hulpmiddelen die de wederpartij ter beschikking heeft gesteld.
6.7
De wederpartij staat Vink toe kosteloos naamaanduidingen en reclame op het werkterrein of aan het werk aan te brengen.
6.8
Het is de wederpartij niet toegestaan personeel of derden die werkzaamheden verrichten voor Vink geld en/of goederen aan te bieden in ruil voor het verrichten van prestaties die niet zijn overeengekomen met Vink.
6.9
De wederpartij dient ter zake van de uitvoering van een overeenkomst met Vink alle vanwege het bevoegd gezag en/of bij Vink geldende arbeidsomstandigheden, veiligheids-, milieu- en andere voorschriften, reglementen, instructies en aanwijzingen in acht te nemen.
6.10
Tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is overeengekomen, is de wederpartij aansprakelijk voor alle schade die Vink in verband met de uitvoering van de prestatie lijdt, waaronder, zonder limitatief te zijn:
⦁ schade die veroorzaakt is door het niet (volledig) nakomen van de overeenkomst door de wederpartij en/of zijn hulppersonen en/of de derde(n) ten behoeve van wie de wederpartij met Vink heeft gecontracteerd althans door iedere andere (rechts)persoon waarvoor de wederpartij in het kader van de uitvoering van de overeenkomst het risico draagt;
⦁ in-/uitwerking van gevaarlijke stoffen zoals giftige, zelf ontbrandende, bijtende, oliehoudende, radioactieve, asbesthoudende, chemische en keramische zaken, afval, puin en/of grond;
⦁ indien – volgens Vink – onjuiste of onvolledige informatie door of vanwege de wederpartij aan Vink althans zijn personeel is verstrekt.
De opgave van Vink daarvan staat, behoudens tegenbewijs te leveren door de wederpartij, tussen partijen vast. De wederpartij vrijwaart Vink ter zake van aanspraken van derden, waaronder personeel en hulppersonen van Vink.
6.11
a. De wederpartij is verplicht om zich, voor zijn rekening en risico, tegen aansprakelijkheid jegens Vink, alsmede zijn personeel, te verzekeren en gedurende de uitvoering van de prestatie de verzekering in stand te houden voor zodanige bedragen en op zodanige voorwaarden als Vink redelijkerwijze geraden acht.
b. Op eerste verzoek van Vink is de wederpartij verplicht onverwijld:
i. ervoor zorg te dragen dat Vink als medeverzekerde in de verzekeringsovereenkomst wordt vermeld en dit in stand te houden;
ii. aan Vink alle bewijsstukken ter zake van de afgesloten verzekering en het in stand houden daarvan ter hand te stellen.
c. Indien de wederpartij verzuimt om de hiervoor genoemde verzekeringen af te sluiten, althans deze in stand te houden, dan is Vink gerechtigd, doch niet verplicht hiervoor alsnog zorg te dragen en de hieraan verbonden premies en kosten bij de wederpartij in rekening te brengen.
6.12
Indien en voor zover de wederpartij een ander is dan degene ten behoeve van wie Vink de prestatie daadwerkelijk verricht:
a. vrijwaart de wederpartij Vink voor alle aanspraken van degene ten behoeve van wie Vink de prestatie daadwerkelijk verricht;
b. staat de wederpartij er voor in dat degene ten behoeve van wie Vink de prestatie daadwerkelijk verricht alle verplichtingen uit de overeenkomst en de wet geheel nakomt.
c. De wederpartij is aansprakelijk voor alle schade die Vink, althans zijn personeel, lijdt. De opgave van Vink staat, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij, tussen partijen vast. De wederpartij vrijwaart Vink voor aanspraken van derden, indien de wederpartij, althans degene ten behoeve van wie de prestatie daadwerkelijk wordt verricht, enige verplichting uit de overeenkomst of afkomstig van de zijde van het bevoegd gezag, niet (geheel) nakomt.
6.13
Partijen dienen zich met betrekking tot de overeengekomen prestaties te houden aan alle van het bevoegd gezag afkomstige regelingen/beslissingen.
6.14
Vink is niet aansprakelijk voor enige schade die de wederpartij in verband met het in dit artikel bepaalde lijdt. De wederpartij is verplicht de schade die Vink in dat kader lijdt te vergoeden en Vink te vrijwaren voor schadeclaims van derden. Indien Vink door wie dan ook mocht worden aangesproken tot vergoeding van schade als hierboven bedoeld, is de wederpartij verplicht Vink ter zake te vrijwaren en Vink op eerste verzoek al datgene te restitueren dat Vink aan degene, die Vink tot schadevergoeding aansprak, mocht hebben moeten betalen. In al die gevallen staat de opgave van Vink vast behoudens door de wederpartij te leveren tegenbewijs.

Artikel 7 Betaling

7.1
Alle betalingen zullen zonder korting of verrekening geschieden op een door Vink aan te wijzen bankrekening. Betaling op een andere wijze, in het bijzonder terhandstelling aan het personeel van Vink, is slechts geldig na schriftelijke bevestiging door Vink.
7.2
Bij levering van zaken uit voorraad dient betaling hiervan bij aflevering te geschieden.
7.3.
Bij levering van zaken op bestelling dient 40% van de verkoopprijs ten tijde van het plaatsen van de bestelling te worden betaald. Het restant, 60%, dient bij aflevering te worden betaald.
7.4.
Indien door Vink werk wordt verricht, geschiedt betaling door de wederpartij in termijnen in evenredigheid met de tijdsduur van het werk. De betaling geschiedt als volgt:
⦁ 30% uiterlijk binnen veertien dagen na het sluiten van de overeenkomst;
⦁ 30% uiterlijk binnen veertien dagen na het verstrijken van 30% van de tijdsduur van het werk;
⦁ 30% uiterlijk binnen veertien dagen na het verstrijken van 60% van de tijdsduur van het werk;
⦁ 10% uiterlijk binnen veertien dagen na de datum waarop het werk naar het oordeel van Vink is voltooid.
7.5
In alle andere gevallen dan hierboven vermeld, vindt de betaling binnen dertig dagen na factuurdatum plaats.
7.6
Bezwaren tegen de facturen van Vink dienen binnen veertien dagen na factuurdatum aan Vink schriftelijk kenbaar gemaakt te worden. Het indienen van een bezwaar schorst de betalingsverplichting niet. De juistheid van de facturen van Vink staat vast behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij.
7.7.
Wanneer betaling niet heeft plaatsgevonden binnen de overeengekomen betalingstermijn is de wederpartij aansprakelijk voor alle schade die Vink daardoor lijdt. De opgave van Vink staat, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij, tussen partijen vast.
Daarenboven:
a. zijn alle vorderingen van Vink en/of andere groepsmaatschappijen van Vink op de wederpartij en/of aan de wederpartij gelieerde (rechts)personen, ook als deze nog niet opeisbaar zijn, terstond opeisbaar; en
b. is de wederpartij met ingang van de vervaldag rente aan Vink verschuldigd. De rente bedraagt 12% per jaar, maar is gelijk aan de wettelijke handelsrente ex artikel 6:119a BW als deze hoger is. Bij de renteberekening wordt een gedeelte van de maand gezien als een volle maand; en
c. is de wederpartij aan Vink de werkelijk door Vink gemaakte kosten in en buiten rechte verschuldigd met een minimum van € 500,-. De opgave van Vink daarvan staat, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij tussen partijen vast;
d. is Vink bevoegd nakoming van al zijn verplichtingen met de wederpartij op te schorten, althans al dan niet na opschorting de overeenkomst zonder rechterlijke tussenkomst te ontbinden, dit onverminderd andere rechten die uit deze overeenkomst en/of de wet volgen; Vink is bevoegd om die opschorting en/of ontbinding ook uit te doen strekken ten opzichte van andere verplichtingen uit andere rechtsverhoudingen en met andere groepsmaatschappijen van Vink met de wederpartij en/of aan de wederpartij gelieerde (rechts)personen.
7.8
Zowel voor als na het sluiten van de overeenkomst is de wederpartij verplicht op eerste verzoek van Vink ten behoeve van Vink of een door Vink aan te wijzen derde zekerheid te stellen zoals – zonder limitatief te zijn – vooruitbetaling, bankgarantie, pand, hypotheek, borgstellingen, indien Vink goede gronden heeft om te vrezen dat de wederpartij zijn betalingsverplichtingen niet zal nakomen. Dat er een goede grond aanwezig is staat vast, behoudens door de wederpartij te leveren tegenbewijs. Indien de gevraagde zekerheid niet (tijdig) wordt verstrekt is de wederpartij – zonder nadere ingebrekestelling – in verzuim. Artikel 7.7 is dan van overeenkomstige toepassing.
7.9
Vink is gerechtigd om, indien Vink op grond van informatie van de wederpartij of op andere redelijke gronden vermoedt dat er sprake is van een omstandigheid die de nakoming van de overeenkomst nadelig kan beïnvloeden of verhinderen, alle met het oog op bescherming van zijn belangen de geëigende maatregelen te nemen, dan wel wijziging van de overeenkomst te verlangen of de overeenkomst te beëindigen, zonder dat de wederpartij deswege enig recht op schadevergoeding toekomt. De wederpartij is aansprakelijk voor alle schade die Vink door de (dreigende) tekortkoming in de nakoming lijdt. De opgave van Vink staat, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij, tussen partijen vast.
7.10
Indien de uitvoering van de prestatie onmogelijk wordt, doordat de zaak waarop of waaraan het werk moet worden uitgevoerd, teniet of verloren gaat, zonder dat dit het gevolg is van opzet of grove schuld van Vink, dan is Vink gerechtigd tot een evenredig deel van de overeengekomen prijs op basis van de reeds verrichte prestatie en gemaakte kosten. Indien de zaak waarop of waaraan het werk moet worden uitgevoerd teniet gaat of verloren raakt als gevolg van schuld van de zijde van de wederpartij, heeft Vink recht op de overeengekomen prijs, vermeerderd met de kosten die Vink als gevolg van de niet-voltooiing heeft moeten maken en de als gevolg van de door de niet-voltooiing geleden schade. De schuld van de wederpartij staat tussen partijen vast, tenzij de wederpartij bewijst dat het niet zijn schuld is. De opgave van de schade en kosten door Vink staat, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij, tussen partijen vast.
7.11
Vink is gerechtigd vorderingen op de wederpartij en/of aan de wederpartij gelieerde (rechts)personen te verrekenen met hetgeen de wederpartij te vorderen heeft op één der groepsmaatschappijen van Vink ongeacht of vordering en schuld tegenover elkaar staan en dezelfde groepsmaatschappij(en) betreft.
7.12
Vorderingen op Vink zijn onoverdraagbaar zoals bedoeld in artikel 3:83 lid 2 BW. Dit heeft goederenrechtelijke werking. Vorderingen op Vink zijn niet voor verpanding vatbaar. Dit heeft goederenrechtelijke werking.

Artikel 8 Eigendomsvoorbehoud

8.1
De prestatie is nadat deze is geleverd voor risico van de wederpartij.
8.2
De door Vink geleverde zaken worden eerst eigendom van de wederpartij nadat de wederpartij heeft voldaan aan de uit onderhavige rechtsverhouding voortvloeiende betalingsverplichtingen en de verplichtingen uit andere rechtsverhoudingen met Vink en/of andere groepsmaatschappijen van Vink. Indien en voor zover de wederpartij de tegenover de geleverde zaken staande verplichtingen is nagekomen doch hij eerder of later aangegane verplichtingen uit diezelfde of uit andere rechtsverhoudingen met Vink en/of andere groepsmaatschappijen van Vink (nog) niet is nagekomen, strekt het eigendomsvoorbehoud van Vink zich ook uit over zaken uit die leveranties waarvan de wederpartij zijn verplichtingen wel is nagekomen.
8.3
Zolang Vink eigenaar is en/of weer is geworden, verplicht de wederpartij zich jegens Vink om de geleverde zaken zorgvuldig te behandelen. Het is de wederpartij verboden deze zaken te verpanden, te verwerken, over te dragen of af te geven, anders dan te leveren of te verwerken in het kader van de normale bedrijfsuitoefening. Zolang de zaken niet op enigerlei wijze in het kader van de normale bedrijfsuitoefening zijn verwerkt, is de wederpartij gehouden het geleverde gescheiden te houden van soortgelijke zaken alsmede alle aanduidingen waaruit blijkt dat het geleverde afkomstig is van Vink daarop te houden. Indien de wederpartij daaraan niet voldoet en zaken van Vink worden (oneigenlijk) vermengd met andere zaken, dan wordt Vink geacht eigenaar te zijn van al die zaken.
8.4
Indien de door Vink geleverde zaken door of vanwege de wederpartij, zijn/worden verwerkt en/of vermengd en/of oneigenlijk vermengd en/of nagetrokken en/of zijn/worden verkocht aan een derde, verstrekt de wederpartij door het aangaan van de overeenkomst met Vink een onherroepelijke volmacht aan Vink opdat Vink de in dit artikellid ontstane/gevormde za(a)k(en) en/of vorderingen namens de wederpartij aan zich kan doen verpanden (eerste pandrecht). Indien zulks volgens Vink noodzakelijk is, bevestigt de wederpartij op eerste verzoek van Vink terstond en schriftelijk dat deze volmacht aan Vink is verstrekt, althans verstrekt de wederpartij op eerste verzoek van Vink terstond een eerste pandrecht op de in dit artikellid bedoelde zaken/vorderingen.
Wat betreft de (oneigenlijke) vermenging heeft Vink de keuze deze als eigenaar of onder zich te nemen (zie 8.3) of te kiezen voor een pandrecht op die zaken.
8.5
Nadat Vink zijn eigendomsvoorbehoud heeft ingeroepen, is de wederpartij verplicht op eerste verzoek van Vink om Vink in de gelegenheid te stellen de geleverde zaken terug te doen halen en Vink onverwijld alle noodzakelijke gegevens te verschaffen, zodat Vink de zaken onder zich kan nemen. De wederpartij staat Vink toe en machtigt Vink bij deze thans vooralsdan, onherroepelijk om de plaats te betreden waar deze zaken zich bevinden. Voor zover vereist verstrekt de wederpartij Vink op eerste verzoek steeds een onherroepelijke volmacht en alle hulp opdat Vink die zaken onder zich kan nemen. In de situatie zoals beschreven in 8.4, verstrekt de wederpartij Vink alle informatie en verleent Vink alle volgens Vink noodzakelijke hulp zodat bevestigd wordt dat die zaken en vorderingen rechtsgeldig aan Vink zijn of worden verpand. Indien, om welke reden dan ook de verpanding vermeld in artikel 8.4 niet heeft plaatsgevonden dan is de wederpartij verplicht om op eerste verzoek aan Vink een (eerste) pandrecht op de in artikel 8.4 bedoelde zaken en vorderingen te verstrekken.
In alle gevallen verricht de wederpartij onverwijld al hetgeen Vink hem verzoekt zodat Vink die zaken, althans pandrechten, onder zich kan nemen en houden.
Alle kosten komen voor rekening van de wederpartij. De opgave daarvan van Vink staat, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij, tussen partijen vast.
8.6
De wederpartij zal door Vink met het oog op de terugneming van bedoelde zaken worden gecrediteerd voor de waarde die uitsluitend ter beoordeling van Vink aan de zaken moet worden toegekend, verminderd met de op de terugneming gevallen kosten onverminderd het recht van Vink op vergoeding van de uit één en ander voor Vink voortvloeiende schade. De opgave daarvan van Vink staat, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij, tussen partijen vast.
Artikel 9 Overmacht en onwerkbare dagen

9.1
Onder overmacht wordt verstaan alle – volgens Vink – niet aan Vink toe te rekenen omstandigheden, die redelijkerwijze geacht moeten worden de nakoming of tijdige nakoming van de overeenkomst in de weg te staan, waaronder mede wordt begrepen het geval dat – ongeacht de oorzaak – Vink de overeengekomen prestatie niet (tijdig) kan verrichten door bijvoorbeeld ziekte van het betrokken personeel en/of hulppersonen, staking, transportmoeilijkheden, ongeval, burgeroorlog, oproer, oorlogsgevaar, epidemie/pandemie en de (economische en/of juridische) gevolgen daarvan, maatregelen van het bevoegd gezag, brand, natuurgeweld of andere storingen in het bedrijf van Vink, alsmede onwerkbare dagen en onwerkbaar weer.
9.2
Werkdagen worden als onwerkbaar beschouwd wanneer ten minste vijf uren door het grootste deel van het personeel of machines niet kan worden gewerkt. Dit ter uitsluitende beoordeling van Vink. Niet als werkdagen worden beschouwd algemene, erkende, door het bevoegd gezag, dan wel bij of krachtens collectieve arbeidsovereenkomst voorgeschreven rust- en feestdagen, vakantiedagen en andere vrije dagen.
9.3
De leveringsplicht wordt opgeschort en de levertijd wordt verlengd met een tijdsduur gelijk aan die van het voortduren van de omstandigheden zonder dat Vink tot enige schadevergoeding gehouden zal zijn. Alle tot dan toe door Vink gemaakte kosten zullen terstond en ten volle op de wederpartij verhaald kunnen worden.
In geval van overmacht stelt Vink de wederpartij hiervan in kennis en is Vink gerechtigd te zijner keuze de overeenkomst op te schorten, dan wel schriftelijk te beëindigen, zonder dat de wederpartij daaraan enig recht op schadevergoeding kan ontlenen.
9.4
In geval van opschorting van de overeenkomst door Vink wegens tijdelijke overmacht, is de wederpartij niet bevoegd de overeenkomst te ontbinden althans zulks in rechte te vorderen, de overeenkomst op te zeggen, zijn prestaties op te schorten, noch om naderhand de prestatie van Vink of de betaling aan Vink te weigeren.
9.5
Indien de overeenkomst niet (meer) kan worden uitgevoerd, is Vink gerechtigd tot een evenredig deel van de overeengekomen prijs op basis van de reeds verrichtte prestaties en aangegane verplichtingen, alsmede de kosten tot beëindiging daarvan. De betaling daarvan zal op eerste verzoek van Vink geschieden. De opgave van Vink daarvan staat, behoudens tegenbewijs te leveren door de wederpartij, tussen partijen vast.

Artikel 10 Reclameren

10.1
De wederpartij kan op een zichtbaar gebrek althans een gebrek dat redelijkerwijs zichtbaar was
– van welke aard dan ook – geen beroep meer doen als hij niet binnen zeven dagen na de dag van de uitvoering van de prestatie door Vink schriftelijk bij Vink heeft gereclameerd, vergezeld van de betrokken bewijsstukken/paklijst. Een uitzondering wordt hierop gevormd door zaken die uit voorraad worden geleverd, ter zake gebreken daarvan dient uiterlijk op het moment van levering te worden gereclameerd.
Indien het gebrek niet zichtbaar is, althans redelijkerwijs niet zichtbaar was, dient de wederpartij binnen zeven dagen nadat hij het gebrek heeft ontdekt, of redelijkerwijs had behoren te ontdekken, schriftelijk bij Vink te reclameren. De wederpartij is verplicht de zaak met het gebrek te bewaren en voor zover Vink dit verlangt de betrokken zaak voor zijn rekening en risico naar Vink toe te sturen, tenzij zulks uit de aard en/of omvang en/of gewicht van de zaak niet mogelijk is, zulks ter uitsluitende beoordeling van Vink. In dat geval dient Vink de redelijke mogelijkheid te krijgen de zaak op een door Vink aan te wijzen plaats te inspecteren. Zaken of onderdelen daarvan, die dusdoende worden vervangen, worden daardoor het eigendom van Vink.
10.2
Mondelinge reclamaties en reclamaties welke worden ingediend na het verstrijken van bedoelde termijn worden niet geaccepteerd. Iedere rechtsvordering ter zake is niet-ontvankelijk indien niet tijdig is gereclameerd althans bij tijdig reclameren zij wordt ingesteld na verloop van zes maanden nadat de prestatie is verricht.
10.3
Reclameren ontheft de wederpartij niet van de betaling overeenkomstig de factuur.

Artikel 11 Garantie

11.1
Indien in de periode tot zes maanden na uitvoering van de prestatie een aan Vink toerekenbaar gebrek is ontstaan, zal Vink het gebrek kosteloos herstellen of de te leveren prestatie vervangen (zulks ter vrije keuze van Vink), mits die prestatie zich in Nederland bevindt en het bepaalde in artikel 10 in acht is genomen. Deze verplichting beperkt zich tot gebreken die ten tijde van de levering redelijkerwijs niet waarneembaar waren en die zich vertonen onder normale bedrijfsomstandigheden en bij een juiste wijze van gebruik van de prestatie.
Indien en voor zover omtrent de hoedanigheid overigens niet uitdrukkelijk is overeengekomen, zijn geringe afwijkingen in maat, kleur, oppervlakte, structuur, en kalkuitslag en andere geconstateerde kleine gebreken geen gebrek.
Slechts indien zulks schriftelijk met Vink is overeengekomen, zullen zaken worden geleverd die aan een specifieke norm of aan specifieke eisen beantwoorden.
De zaken geleverd volgens een specifieke norm kunnen enkel getoetst worden aan die norm. De aanwezigheid van onzuiverheden of enige afwijkingen welke binnen de volgens Vink bestaande toleranties vallen van de toepasbare normen vormen geen gebrek.
Tenzij er sprake is van een gebrek als hierboven in dit lid vermeld, worden de gevolgen van de niet-naleving van voorschriften van het bevoegd gezag van bijzondere aard niet als een gebrek beschouwd, tenzij de wederpartij Vink schriftelijk bij het aangaan van de overeenkomst van deze voorschriften in kennis heeft gesteld en dit door Vink ook schriftelijk is aanvaard.
Indien mocht blijken dat tussen de overeengekomen hoeveelheid zaken en de daadwerkelijk door Vink geleverde hoeveelheid zaken een verschil van 5% of minder bestaat, wordt Vink geacht volledig aan zijn leveringsverplichting te hebben voldaan.
11.2
Het in artikel 11.1 bepaalde geldt niet indien er sprake is van fabrieksgarantie. Indien Vink de zaken zelf van een fabrikant of (een) derde(n) heeft gekocht, is uitsluitend de garantieregeling van die fabrikant of (een) derde(n) van toepassing. Vink kan daartoe niet door de wederpartij worden aangesproken. De wederpartij vrijwaart Vink voor claims van derden.
11.3
De garantieverplichting van Vink vervalt indien de wederpartij, respectievelijk zijn personeel of derden, de geleverde prestatie niet conform de aanwijzingen/voorschriften van Vink of anderszins ondeskundig of onzorgvuldig heeft behandeld, indien de wederpartij de zaken voor andere dan de normale bedrijfsuitoefening dan waarvoor de zaken zijn bestemd heeft aangewend of indien de wederpartij zonder schriftelijke toestemming van Vink herstellingen of veranderingen door anderen dan Vink heeft laten verrichten.
11.4
De garantieverplichting bestaat niet althans vervalt indien de wederpartij of een aan hem gelieerde (rechts)persoon enige verplichting jegens Vink of een andere groepsmaatschappij van Vink niet (tijdig) nakomt althans niet (tijdig) is nagekomen, ongeacht of die betrekking heeft op onderhavige of enige andere rechtsverhouding. De wederpartij heeft niet het recht om zijn prestatie (deels) niet te verrichten op de grond dat Vink zijn garantieverplichting nog niet (volledig) is nagekomen.
11.5
In het geval Vink zijn garantieverplichting niet nakomt en aansprakelijk is, is met inachtneming van deze voorwaarden de aansprakelijkheid van Vink beperkt tot de kosten van herstel of vervanging door derden, met een maximum van het factuurbedrag dat op die zaak/(deel van) de prestatie betrekking heeft, doch eerst nadat de wederpartij Vink schriftelijk in gebreke heeft gesteld en Vink een redelijke termijn heeft gesteld waarbinnen Vink alsnog aan zijn garantieverplichting kan voldoen.
11.6
Elke aanspraak op vergoeding of herstel vervalt indien de aanspraak niet uiterlijk op de dag dat de garantieperiode afloopt aan Vink schriftelijk kenbaar is gemaakt.

Artikel 12 Aansprakelijkheid

12.1
Vink, noch zijn personeel, is aansprakelijk voor enige schade, hetzij direct hetzij indirect, waaronder doch niet gelimiteerd tot bedrijfs- en/of stagnatieschade, zoals doch niet beperkt tot gederfde winst, geleden verlies, vertragingsschade gevolgschade, letselschade en/of immateriële schade, welke de wederpartij mocht lijden door gebreken aan de verrichte prestatie door de niet, niet-tijdige of gebrekkige of onjuiste levering van een prestatie of door welke oorzaak dan ook.
De wederpartij is verplicht Vink te vrijwaren voor alle aanspraken van derden ongeacht de oorzaak. Daaronder wordt ook begrepen productaansprakelijkheid als gevolg van een gebrek in/van een zaak die door de wederpartij aan een derde is geleverd in het kader van een door Vink verrichte prestatie.
12.2
Indien en voor zover artikel 12.1 geheel of gedeeltelijk nietig is of wordt vernietigd en/of op enige grond – hoe ook genaamd – buiten toepassing wordt verklaard, dan is de aansprakelijkheid van Vink als volgt beperkt:
Vink is niet aansprakelijk voor indirecte schade, waaronder doch niet gelimiteerd tot bedrijfs- en/of stagnatieschade, zoals doch niet beperkt tot gederfde winst, geleden verlies, vertragingsschade gevolgschade, letselschade en/of immateriële schade. De aansprakelijkheid is beperkt tot maximaal het bedrag dat in het desbetreffende geval uit hoofde van de verzekering van Vink wordt uitgekeerd. Voorafgaand aan een eventuele uitkering is Vink nimmer verplicht tot betaling van een (deel)vergoeding. Indien en voor zover om welke reden dan ook geen uitkering krachtens genoemde verzekering mocht plaatsvinden, is iedere aansprakelijkheid beperkt tot een bedrag van € 5.000,00, behoudens indien de brutomarge van Vink op die prestatie lager is; in dat geval is het uit te keren bedrag nooit hoger dan de brutomarge van de ter zake verrichtte prestatie.
Op verzoek van de wederpartij zal Vink een kopie van de verzekeringspolis aan de wederpartij ter hand stellen. Op schriftelijk verzoek en voor rekening van de wederpartij is Vink bereid zich in te spannen teneinde een excedentverzekering af te sluiten.
12.3
Indien en voor zover – ondanks het in artikel 12.1 en 12.2 bepaalde – artikel 12.1 en/of artikel 12.2 in zijn geheel of gedeeltelijk nietig is of wordt vernietigd en/of op enige andere grond, hoe ook genaamd, buiten toepassing wordt verklaard, dan is de aansprakelijkheid van Vink als volgt beperkt:
Vink is niet aansprakelijk voor indirecte schade, waaronder doch niet gelimiteerd tot bedrijfs- en/of stagnatieschade, zoals doch niet beperkt tot gederfde winst, geleden verlies, vertragingsschade gevolgschade, letselschade en/of immateriële schade. Overigens is de aansprakelijkheid beperkt tot een bedrag van maximaal €10.000,-, behoudens indien de factuurwaarde van die prestatie lager is; in dat geval is het uit te keren bedrag nooit hoger dan de factuurwaarde van de ter zake verrichtte prestatie.
12.4
Vink bedingt ten behoeve van zijn personeel dat deze niet rechtstreeks aansprakelijk kunnen worden gesteld door de wederpartij.
12.5
De aanspraken tot schadevergoeding of tot herstel van de wederpartij jegens Vink dienen op straffe van verval binnen zeven dagen nadat het feit zich heeft voorgedaan schriftelijk aan Vink te worden gemeld.
Mondelinge aanspraken en aanspraken welke worden ingediend na het verstrijken van bedoelde termijn worden niet geaccepteerd. Iedere rechtsvordering ter zake is niet-ontvankelijk indien niet tijdig aanspraak is gemaakt, althans bij tijdig aanspraak maken zij wordt ingesteld na verloop van zes maanden nadat de prestatie is verricht.

Artikel 13 Tekeningen, programmatuur enz.

13.1
Tekeningen, technische omschrijvingen, ontwerpen en berekeningen maken deel uit van de overeenkomst indien en voor zover in de overeenkomst daarnaar is verwezen. Indien de tekening afwijkt van de technische omschrijving, prevaleert de laatste.
13.2
Vink heeft het (intellectuele) eigendom van alle uitvindingen, ideeën, ontwerpen, beschrijvingen, berekeningen, methoden, tekeningen, afbeeldingen, foto’s, schetsen, maquettes, modellen, catalogi, programmatuur (software) en andere gegevens die door Vink zijn vervaardigd althans in opdracht van Vink zijn vervaardigd, althans door Vink aan de wederpartij ter beschikking zijn gesteld. Deze alsmede de informatiedragers die daarvan een afbeelding en/of voorstelling vormen, of zoals bedoeld in de Auteurswet 1912 of het Benelux-verdrag inzake de intellectuele eigendom inzake merken, tekeningen of modellen, blijven ook na ter beschikking stellen aan de wederpartij het eigendom van Vink en moeten op eerste verzoek van Vink aan Vink worden teruggezonden.
13.3
De wederpartij verplicht zich deze gegevens niet te (doen) kopiëren of aan derden ter inzage of ter beschikking te stellen en/of te verveelvoudigen en/of te openbaren, tenzij daartoe vooraf uitdrukkelijk schriftelijke toestemming van Vink is verkregen. Vink is wel bevoegd om deze te verveelvoudigen en/of te openbaren.
13.4
Bij overtreding van deze bepaling is de wederpartij aan Vink een boete verschuldigd van € 50.000,- per overtreding, onverminderd het recht van Vink om daarnaast schadevergoeding te vorderen. De opgave van de schade door Vink staat, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij, tussen partijen vast.

Artikel 14 Industriële eigendomsrechten

14.1
Vink veronderstelt dat de door hem geleverde prestaties als zodanig geen inbreuk maken op octrooirechten, modelrechten, merkrechten, auteursrechten of andere rechten van industriële of intellectuele eigendom van derden. Indien niettemin derden dergelijke aanspraken maken, zal de wederpartij – op straffe van verval van de nader te noemen prestaties – Vink daarover terstond en volledig inlichten opdat Vink zich naar behoren kan verdedigen.
14.2
Indien komt vast te staan dat enige door Vink geleverde prestatie inbreuk maakt op de rechten van derden zoals voornoemd, dan zal Vink te zijner keuze na overleg met de wederpartij de betrokken prestatie vervangen door een prestatie die geen inbreuk maakt op dat recht, of een licentierecht inzake verwerven, dan wel de betrokken prestatie terugnemen onder restitutie van de daarvoor betaalde prijs verminderd met de normaal te achten afschrijvingen, zonder tot verdere schadevergoeding gehouden te zijn.
14.3
Wanneer bij de uitvoering van de prestatie tekeningen, modellen of andere aanwijzingen – in de ruimste zin van het woord – door de wederpartij aan Vink ter beschikking zijn gesteld en hierdoor op een merk, octrooi of soortgelijke rechten van derden inbreuk wordt gemaakt, is de wederpartij voor de daaruit voortvloeiende schade aansprakelijk. Vink heeft het recht de verkoop en/of uitvoering van de prestatie op te schorten zodra een derde te kennen geeft dat op een aan hem toebehorend recht inbreuk wordt gemaakt. Vink zal de wederpartij hiervan terstond in kennis stellen. Voor de hieruit voor Vink voortvloeiende schade is de wederpartij aansprakelijk. De opgave daarvan van Vink staat, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij, tussen partijen vast. De wederpartij vrijwaart Vink voor aanspraken ter zake van derden.

Artikel 15 Opschorting en beëindiging van het werk in onvoltooide staat

15.1
De wederpartij is bevoegd de uitvoering van de prestatie in zijn geheel of voor een gedeelte op te doen schorten. Voorzieningen die Vink ten gevolge van de opschorting heeft moeten treffen worden als meerwerk verrekend. Schade, die Vink ten gevolge van de opschorting lijdt, dient op eerste verzoek aan Vink te worden vergoed. De opgave daarvan van Vink staat, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij, tussen partijen vast.
15.2
Indien de opschorting langer dan een maand duurt, is de wederpartij verplicht tot betaling aan Vink van een evenredig deel van het uitgevoerde gedeelte van de overeengekomen prijs op basis van de reeds verrichte prestatie en aangegane verplichtingen alsmede de kosten van de schorsing. De wederpartij betaalt die op eerste verzoek van Vink. De opgave daarvan van Vink staat, behoudens tegenbewijs te leveren door de wederpartij, tussen partijen vast.
15.3
Indien de opschorting van de prestatie langer dan drie maanden duurt, is Vink gerechtigd de prestatie in onvoltooide staat te beëindigen. Wanneer door voor rekening van de wederpartij komende omstandigheden de uitvoering van de prestatie gedurende meer dan twee maanden ononderbroken is vertraagd, is Vink bevoegd de prestatie in onvoltooide staat te beëindigen. Deze omstandigheden komen altijd voor rekening van de wederpartij, tenzij hij het tegendeel bewijst.
In beide gevallen is de wederpartij verplicht tot betaling aan Vink van de overeengekomen prijs, vermeerderd met de kosten die hij als gevolg van de niet-voltooiing heeft moeten maken en verminderd met de hem door de beëindiging bespaarde kosten. De opgave daarvan van Vink staat, behoudens tegenbewijs te leveren door de wederpartij, tussen partijen vast. Aanspraken van Vink op de wederpartij op hetgeen overigens ter zake van de overeenkomst verschuldigd is blijven onverlet.
15.4
Indien de wederpartij de overeenkomst geheel of gedeeltelijk opzegt, is de wederpartij de overeengekomen prijs verschuldigd, vermeerderd met de kosten die Vink als gevolg van de beëindiging heeft moeten maken, alsmede de als gevolg van de niet-voltooiing geleden schade. De opgave van Vink daarvan staat, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij, tussen partijen vast.
15.5
Indien als gevolg van de opschorting/ontbinding de wederpartij en/of derden schade lijden, althans boetes verschuldigd raken hoe dan ook genaamd, dan zal Vink hiervoor nimmer aansprakelijk zijn. De wederpartij vrijwaart Vink voor de aanspraken van derden.

Artikel 16 Vorderingen van Vink

Onverminderd in de overeenkomst, deze voorwaarden en de wet vermelde rechten is Vink gerechtigd de overeenkomst met onmiddellijke ingang middels een buitengerechtelijke verklaring aan de wederpartij te ontbinden indien de wederpartij en/of een aan de wederpartij gelieerde (rechts)persoon:
a. in staat van faillissement wordt verklaard;
b. surséance van betaling aanvraagt;
c. overgaat tot (de voorbereiding van) een buitengerechtelijk akkoord, al dan niet in het kader van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord;
d. wordt ontbonden;
e. op welke wijze dan ook beschikkingsonbevoegd is ten aanzien van (delen van) zijn vermogen of anderszins de zeggenschap daarover verliest;
f. nalaat enige verplichting die volgt uit deze overeenkomst en de overigens gesloten overeenkomsten na te komen.
Alle vorderingen die Vink en/of de andere groepsmaatschappijen van Vink in deze gevallen op de wederpartij en/of aan de wederpartij gelieerde (rechts)personen mocht(en) hebben of verkrijgen, zullen terstond en ten volle opeisbaar zijn. De wederpartij en/of de aan de wederpartij gelieerde (rechts)personen is (zijn) dan aansprakelijk voor alle schade die Vink en/of andere groepsmaatschappijen van Vink lijdt respectievelijk lijden, waaronder vergoeding van het gehele contractbelang van Vink en/of de aan Vink gelieerde groepsmaatschappijen, inclusief de toekomstige termijnen.
De opgave van de vorderingen van Vink staat, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij, tussen partijen vast.

Artikel 17 Bewijs

17.1
Vink en de wederpartij komen overeen dat met betrekking tot de gemaakte afspraken de administratie van Vink, zonder dat tegenbewijs is toegestaan, als uitsluitend bewijs geldt, behoudens in die gevallen dat in deze algemene voorwaarden de wederpartij tot tegenbewijs is toegelaten. Echter indien (de uitkomst van) het tegenbewijs geheel of gedeeltelijk strijdt met de (uitkomst van) administratie van Vink, prevaleert de (uitkomst van) administratie van Vink.

17.2
Indien Vink aanspraak maakt op vergoeding van schade en/of kosten en/of andere vergoedingen staan de vorderingen van Vink, behoudens tegenbewijs te leveren door de wederpartij, tussen partijen vast.

Artikel 18 Borgtocht

Indien en voor zover de wederpartij een rechtspersoon is, staat degene die namens de wederpartij handelt in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf naast de wederpartij borg voor de verplichtingen van de wederpartij jegens Vink. Tussen partijen staat vast dat degene die namens de wederpartij handelt, handelt in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf indien hij (mede) aandeelhouder en/of bestuurder en/of procuratiehouder en/of een feitelijk leidinggevende van de wederpartij is. Degene staat er naast de wederpartij voor in dat hij op eerste verzoek van Vink een akte waarin die borgtochtovereenkomst is opgenomen ondertekent.

Artikel 19 Toepasselijk recht en beslechting van geschillen

19.1
Op alle met Vink bestaande rechtsbetrekkingen is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.
19.2
Voor de beslechting van geschillen die tussen Vink en de wederpartij is in eerste aanleg uitsluitend de Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem bevoegd.

DEEL B VERHUUR

Artikel 20

20.1
Indien door Vink (ook) één of meer zaken worden verhuurd aan de wederpartij, althans op zijn verzoek aan derden ter beschikking wordt/worden gesteld, gelden ook de volgende aanvullende bepalingen.
20.2
Overal waar in dit deel over “gehuurde”, “huur” in welke combinatie dan ook wordt gesproken, geldt dat ook voor zaken die onder een andere titel aan of ten behoeve van de wederpartij ter beschikking zijn gesteld.
20.3
Overal waar verder in dit deel over “wederpartij” wordt gesproken, wordt ook bedoeld het door of op verzoek van de wederpartij ter beschikking stellen van het gehuurde aan een derde.

Artikel 21 Staat gehuurde

21.1
Behoudens indien zulks schriftelijk door Vink is vastgelegd staat vast dat het gehuurde in goede staat aan de wederpartij ter beschikking is gesteld. Het gehuurde is het eigendom van Vink. Het gehuurde mag door de wederpartij niet worden verhuurd of anderszins in (mede) gebruik aan derden worden gegeven. Evenmin mogen deze voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor deze door Vink aan de wederpartij ter beschikking zijn gesteld.
21.2
De huurprijs is, behoudens afwijkende schriftelijke afspraak, exclusief de kosten van het laden, lossen, transporteren, verzekeren, onderhoud, reparatie en/of vervanging. De wederpartij zal Vink in staat stellen onderhoud, reparatie en/of vervanging te verrichten. De kosten daarvan komen voor rekening van de wederpartij.
21.3
In het geval van gebreken tijdens de huurperiode is de wederpartij verplicht Vink dit binnen 24 uur schriftelijk te melden en Vink in de gelegenheid te stellen het gebrek te verhelpen althans het gehuurde te vervangen. Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, komen de kosten van het laden, lossen, transporteren, verzekeren, onderhoud, reparatie en/of vervanging voor rekening van de wederpartij.
De wederpartij is dan niet gerechtigd tot niet-betaling van huur of het vorderen van schadevergoeding onder welke titel dan ook.
21.4
Indien voorafgaand of tijdens het gebruik van het gehuurde schade ontstaat – hoe ook genaamd en/of veroorzaakt – aan of door het gehuurde, althans aan andere zaken en/of personen, daaronder mede gevolgschade begrepen, komen partijen overeen dat zulks niet is aan te merken als althans veroorzaakt is door een gebrek aan het gehuurde.
Indien en voor zover zich gebreken voordoen en er ontstaat daardoor schade, dan staat vast dat zulks voor rekening en risico van de wederpartij is. Vink is niet aansprakelijk voor de gevolgen daarvan. De wederpartij vrijwaart Vink tegen aanspraken van derden wegens schade.

Artikel 22 Verplichtingen van de wederpartij

22.1
De wederpartij is verplicht om uiterlijk bij het einde van de overeengekomen huurtijd het gehuurde op de plaats van afgifte te retourneren, tenzij schriftelijk een afwijkende afspraak is gemaakt.
22.2
Indien met de wederpartij schriftelijk is overeengekomen dat Vink het gehuurde zal ophalen, dan garandeert de wederpartij dat het gehuurde dan ook op de overeengekomen tijd op die plaats aanwezig is, dat die plaats vanaf de openbare weg volgens Vink goed is te bereiken en er volgens Vink voldoende mogelijkheden en ruimte aanwezig zijn om het gehuurde te laden. De wederpartij dient ervoor zorg te dragen dat op de dag dat het gehuurde door Vink wordt opgehaald de daartoe bevoegde persoon aanwezig is om het gehuurde aan Vink af te geven. Deze persoon dient zich te kunnen legitimeren. Indien deze verplichting niet, althans niet tijdig door de wederpartij wordt nagekomen, is de wederpartij aansprakelijk voor de hieruit voor Vink voortvloeiende schade. De wederpartij blijft te allen tijde verantwoordelijk voor het gehuurde totdat het gehuurde door Vink feitelijk in ontvangst is genomen.
22.3
Indien de wederpartij niet (volledig) voldoet aan de in de voorgaande leden van dit artikel neergelegde verplichtingen, blijft de huurovereenkomst in stand tot aan de dag van feitelijke ontvangst van het gehuurde door Vink, ongeacht het recht van Vink op schadevergoeding en/of het laten terughalen van het gehuurde. De opgave van Vink staat, behoudens door de wederpartij te leveren tegenbewijs, tussen partijen vast.
22.4
De wederpartij mag het gehuurde niet onderverhuren, dan wel op een andere wijze aan derden ter beschikking stellen.

Artikel 23 Aansprakelijkheid wederpartij

23.1
De wederpartij is aansprakelijk voor alle schade ontstaan aan het gehuurde, daaronder mede begrepen schade wegens diefstal, verduistering, vermissing, vervreemding, het verloren gaan, onbruikbaar geraken of beschadiging.
23.2
Indien sprake is van diefstal, verduistering, vermissing, vervreemding, het verloren gaan, onbruikbaar geraken of beschadiging van het gehuurde, dan dient de wederpartij Vink hiervan direct na ontdekking schriftelijk op de hoogte te stellen.
23.3
Indien het gehuurde in slechte staat wordt geretourneerd, zulks ter uitsluitende beoordeling door Vink, is de wederpartij gehouden op eerste verzoek van Vink de kosten ter reparatie en/of reiniging en/of vervanging te voldoen, onverminderd het recht van Vink op schadevergoeding wegens huurderving.
23.4
De wederpartij is tevens aansprakelijk voor alle gebreken en schade die is veroorzaakt door het houden en/of gebruik van het gehuurde, daaronder mede begrepen eventuele boetes en/of heffingen opgelegd door het bevoegd gezag.
23.5
De wederpartij vrijwaart Vink volledig voor aanspraken van derden tot schadevergoeding die verband houden met het houden en/of het gebruik van het gehuurde. De opgave van Vink daarvan staat, behoudens tegenbewijs te leveren door de wederpartij, tussen partijen vast.
23.6
Indien het gehuurde niet door Vink is verzekerd, dient de wederpartij zelf een verzekering af te sluiten die alle in dit artikel genoemde risico’s dekt.
23.7
Vink is niet verplicht, maar wel bevoegd om voor rekening en risico van de wederpartij een
WAM-, WA- en/of allriskverzekering af te sluiten ten behoeve van het bezit en/of gebruik van het gehuurde.

Artikel 24 Vaststelling schade

24.1
Indien de schade, waaronder de reparatie- en reinigingskosten, aan het gehuurde niet meer bedraagt dan € 5.000,00, geschiedt expertise door Vink. De opgave van Vink staat, behoudens door de wederpartij te leveren tegenbewijs, tussen partijen vast.
24.2
Indien de in het vorige lid genoemde schade naar verwachting van Vink meer bedraagt dan € 5.000,00, zal door Vink voor de expertise een externe deskundige worden ingeschakeld. De hieraan verbonden kosten komen voor rekening van de wederpartij.
24.3
In het geval van diefstal, verduistering, vermissing, vervreemding, het verloren gaan of onbruikbaar geraken van het gehuurde dient door de wederpartij de dagwaarde van de zaak te worden vergoed. De opgave van Vink staat, behoudens door de wederpartij te leveren tegenbewijs, tussen partijen vast. Dit onverminderd het recht van Vink op nakoming van de huurovereenkomst en schadevergoeding.

24.4
In het geval van diefstal, verduistering, vermissing, vervreemding, het verloren gaan, onbruikbaar geraken of beschadiging van het gehuurde dient de wederpartij de huurtermijnen volledig te voldoen als ware hiervan geen sprake zijn geweest.
24.5
De wederpartij is verplicht de schade binnen veertien dagen na opgave door Vink aan Vink te vergoeden.

DEEL C TRANSPORT

Artikel 25

Indien door Vink (ook) zaken van derden worden getransporteerd gelden ook de volgende aanvullende bepalingen:
Vink kan met de wederpartij schriftelijk overeenkomen dat de bepalingen van de Algemene Vervoerscondities 2002, althans een andere soortgelijke regeling (nader AVC te noemen) gelden. Indien en voor zover bepalingen van de AVC geheel of gedeeltelijk in strijd zijn met één of meer bepalingen, of gedeelten daarvan van deze algemene voorwaarden, prevaleren deze algemene voorwaarden.
Indien en voor zover op een overeenkomst (ook) de Convention Relative au Contrat de Transport International de Marchandises par Route, 1956 te Genève (CMR) van toepassing is, dan geldt het volgende: indien en voor zover bepalingen in de CMR geheel of gedeeltelijk in strijd zijn met één of meer bepalingen, of gedeelten daarvan van deze algemene voorwaarden, prevaleren deze algemene voorwaarden.
Indien en voor zover niet contractueel kan worden afgeweken van bepalingen van de AVC en/of CMR (‘dwingendrechtelijke bepalingen’) dan worden de dwingendrechtelijke bepalingen zoveel als mogelijk geïnterpreteerd conform de tekst en strekking van de bewuste bepaling(en) van deze algemene voorwaarden en vullen de niet met de AVC en/of CMR strijdige gedeelten van deze voorwaarden de dwingendrechtelijke bepalingen aan.

Artikel 26 Lading

26.1
De wederpartij garandeert:
a. dat de lading op de overeengekomen plaats en tijd en wijze van aanbieden onverkort en onvoorwaardelijk ter beschikking staat van Vink;
b. dat hij de lading zodanig aanbiedt en verpakt dat deze bestand is tegen alle toevalligheden van het transport, rekening houdende met de aard en de inhoud daarvan, de bestemming en met de talrijke handelingen eigen aan het transport;
c. dat zowel de voor ontvangst als voor het transport vereiste documenten, ontheffingen, alsmede instructies, tijdig in het bezit van Vink zijn, behoudens andersluidende schriftelijke afspraken tussen de wederpartij en Vink;
d. dat aard, gewicht, herkomst en bestemming van de lading volledig en naar volledige waarheid is beschreven in de bij de lading behorende documenten; dat overigens alle noodzakelijke informatie in de bij de documenten behorende lading is opgenomen, zodat de lading zonder dat dat door het bevoegd gezag of anderszins wordt bemoeilijkt op de plaats van bestemming kan worden afgeleverd;
e. dat de lading geen gevaarlijke of verboden zaken bevat zoals gespecificeerd in de nationale en internationale transportcodes en/of de wet.
26.2
Vink is niet verplicht, doch wel bevoegd, voor rekening en risico van de wederpartij te onderzoeken of de aan hem gedane opgaven juist en volledig zijn.
26.3
De wederpartij stemt er mee in en geeft bij deze Vink een onherroepelijke volmacht om aan het bevoegd gezag medewerking te verlenen tot het openen en inspecteren van de lading.
26.4
Vink treedt uitsluitend als vertegenwoordiger van de wederpartij op indien dit noodzakelijk is voor het passeren van een landsgrens of bij inspecties door het bevoegd gezag. De wederpartij staat er voor in dat de bij de lading behorende documenten volgens het bevoegd gezag steeds volledig in orde zijn, ongeacht welke landsgrens dient te worden gepasseerd en ongeacht welke controle wordt uitgevoerd.
Indien het bevoegd gezag andere c.q. aanvullende documenten eist, is de wederpartij verplicht die op zijn kosten te bezorgen. Vink is bevoegd doch niet verplicht zelf – voor rekening en risico van de wederpartij – de documenten te verzorgen; door het aangaan van de overeenkomst met Vink verleent de wederpartij Vink daartoe een onherroepelijke volmacht; zo Vink dat nodig acht zal de wederpartij die op eerste verzoek van Vink schriftelijk verstrekken. Ongeacht of Vink al dan niet van deze volmacht gebruik maakt, is Vink jegens de wederpartij niet aansprakelijk voor de schade die uit het al dan niet gebruiken daarvan voortvloeit.
26.5
Vink is niet verplicht om uit eigen middelen zekerheid te stellen voor betaling van welke vorderingen, belastingen en/of andere kosten dan ook, zo die door het bevoegd gezag worden verlangd. Alle gevolgen van het niet of niet dadelijk voldoen aan een verplichting tot betaling en/of zekerheidstelling komen ten laste van de wederpartij.
26.6
Indien Vink uit eigen middelen zekerheid heeft gesteld of betalingen heeft verricht ten behoeve van de lading en/of het transport, is hij gerechtigd van de wederpartij onverwijlde betaling van het bedrag dat door Vink is betaald althans waarvoor door Vink zekerheid is gesteld, te vorderen.

Artikel 27 Verpakking route, adressering

27.1
Vink is bevoegd de reisroute en de methode volgens welke de lading wordt getransporteerd volledig naar eigen inzicht te bepalen.
27.2
Indien Vink niet in staat is de lading af te leveren door welke oorzaak dan ook, zonder limitatief te zijn, het adres onvindbaar is, de ontvanger niet bereikbaar is, of de levering weigert te aanvaarden, zal Vink trachten contact op te nemen met de wederpartij. Alle extra kosten en schade zijn voor rekening van de wederpartij. Opgave van de kosten en schade door Vink staat tussen partijen vast, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij.
27.3
Indien de lading naar het oordeel van Vink niet kan worden afgeleverd, is Vink bevoegd deze te retourneren naar de plaats waar deze aan Vink dan wel aan de wederpartij is afgegeven. Alle schade die Vink dienaangaande lijdt, althans kosten die Vink maakt, zijn voor rekening van de wederpartij. De opgave van Vink staat, behoudens door de wederpartij te leveren tegenbewijs, vast.

27.4
Indien naar het oordeel van Vink de lading noch kan worden afgeleverd noch kan worden geretourneerd om fysieke, organisatorische en/of financiële redenen, dat laatste indien de kosten die Vink moet maken hoger zijn dan het factuurbedrag (excl. BTW) van Vink te voldoen door de wederpartij, dan is Vink gerechtigd om, voor rekening en risico van de wederpartij, de lading te verkopen, op welke wijze dan ook, zonder de wederpartij hiervan vooraf in kennis te stellen. Vink is gerechtigd om hetgeen de wederpartij aan hem verschuldigd is op de netto verkoopopbrengst (opbrengst minus in deze gemaakte kosten om tot verkoop te komen) te verhalen. Indien de schuld de netto opbrengst overtreft blijft de wederpartij het restant aan Vink verschuldigd.
De wederpartij verstrekt door het aangaan van de overeenkomst met Vink reeds een onherroepelijke volmacht aan Vink zodat Vink die zaken/vorderingen namens de wederpartij aan zich kan doen verpanden. Indien zulks volgens Vink noodzakelijk is, bevestigd de wederpartij op eerste verzoek van Vink schriftelijk dat deze volmacht aan Vink is verstrekt, althans verstrekt de wederpartij die volmacht op eerste verzoek schriftelijk aan Vink.

Artikel 28 Schade

28.1
Alle handelingen en werkzaamheden geschieden voor rekening en risico van de wederpartij. De wederpartij vrijwaart Vink voor aanspraken van derden, waaronder de eigenaar en/of de geadresseerde van de lading.
28.2
Indien een oorzaak die betrekking heeft op de (aard en/of gewicht en/of verpakking en/of behandeling van de) lading en/of de reisroute en/of bestemming en/of (het ontbreken van) de documenten, althans het (gedeeltelijk) ontbreken daarvan, leidt tot schade en/of vervolging van Vink althans zijn personeel, dan is de wederpartij aansprakelijk voor alle schade die Vink en/of zijn personeel lijdt. Voor zover vereist bedingt Vink dit ten behoeve van zijn personeel. Zonder limitatief te zijn vallen daaronder: kosten voor het voeren van verweer/instellen van een eis in en buiten rechte, detentiekosten, verbeurdverklaring, opslag, stilstaan van voertuig(en), schade en boete. Opgave van de kosten en schade door Vink staat tussen partijen vast, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij. De wederpartij zal Vink vrijwaren tegen aanspraken van derden, waaronder begrepen personeel en/of hulppersonen van zowel Vink als de wederpartij.
28.3
De wederpartij en/of een derde-rechthebbende, die in deze door de wederpartij jegens Vink wordt vertegenwoordigd,
verstrekt door het aangaan van de overeenkomst met Vink reeds een onherroepelijke volmacht aan Vink, zodat Vink alle zaken, vorderingen, gelden en documenten die Vink uit welke hoofde en met welke bestemming ook onder zich heeft of zal krijgen, voor alle vorderingen die hij ten laste van de wederpartij en of de derde-rechthebbende heeft of mocht krijgen aan zich kan doen verpanden. Indien zulks volgens Vink noodzakelijk is, bevestigt de wederpartij op eerste verzoek van Vink schriftelijk dat deze volmacht aan Vink is verstrekt, althans verstrekt de wederpartij een eerste pandrecht op de in dit artikel bedoelde zaken, vorderingen, gelden en documenten op eerste verzoek aan Vink.
Echter, de lading is, ook als Vink zich daarop verhaalt, steeds voor rekening en risico van de wederpartij.

Artikel 29 Reclameren

29.1
Tussen partijen staat vast dat de lading altijd tijdig en in goede staat is afgeleverd, tenzij de schade en/of vertraging door Vink is vermeld op de door Vink ondertekende documenten/afleverbon.
29.2
Een vordering ter zake verloren, beschadigde of vertraagde lading is niet-ontvankelijk als niet aan de volgende – cumulatieve – eisen is voldaan:

  1. de gestelde gebreken uitputtend zijn vermeld op de documenten/afleverbon zoals in artikel 29.1 weergegeven;
  2. binnen zeven dagen na de dag van aflevering van de lading door de wederpartij schriftelijk bij Vink is gereclameerd en dit is vergezeld door de betrokken documenten/afleverbon;
  3. Vink in staat is gesteld de vordering wegens schade te beoordelen door, door de wederpartij in de gelegenheid te zijn gesteld, zowel de inhoud als de oorspronkelijke verpakking te inspecteren;
  4. de vordering binnen zes maanden na de dag van aflevering van de lading bij de overeengekomen geschillenbeslechter is ingediend; indien de lading niet is afgeleverd, te rekenen vanaf de dag dat de lading zou behoren te zijn afgeleverd.
    29.3
    Reclameren ontheft de wederpartij niet van de betaling overeenkomstig de factuur.

Deel D HULP BIJ CALAMITEITEN

Artikel 30

Indien door Vink (ook) hulp wordt geboden bij calamiteiten gelden ook de volgende aanvullende bepalingen.

Artikel 31 Uitvoering overeenkomst

31.1
Vink heeft ter zake hulp bij calamiteiten een inspanningsverplichting.
31.2
Vink is niet verplicht de prestatie te verrichten indien dit niet verantwoord is, althans dit gevaar meebrengt of anderszins niet raadzaam is. Dit ter uitsluitende beoordeling van Vink.
31.3
De uitvoering van de prestatie vangt aan vanaf het moment waarop het personeel van Vink en/of het daartoe benodigde materieel vanaf de locatie van Vink althans vanaf de woonstede van het betrokken personeel vertrekt.

Artikel 32 Oplevering bij berging

32.1
In het geval van berging, daaronder mede begrepen het verlenen van hulp van voertuigen en/of andere objecten, zal de uitvoering van de prestatie zijn beëindigd bij het ter beschikking stellen van het geborgene. De terbeschikkingstelling zal plaatshebben op een door Vink aan te wijzen locatie, tenzij door partijen schriftelijk anders is overeengekomen.
32.2
De wederpartij is verplicht om het geborgene direct bij de beschikkingstelling in ontvangst te (doen) nemen onder door Vink te stellen voorwaarden.
32.3
Alle gemaakte kosten en honoraria, waaronder die van de berging, transport, bewaking, verzorging, opslag, huur, verwerking van het geborgene en dergelijke, dienen op eerste verzoek van Vink door de wederpartij te worden voldaan, ongeacht of de prestatie voortijdig beëindigd is en/of de uitvoering slaagt/is geslaagd. De opgave van Vink staat, behoudens door de wederpartij te leveren tegenbewijs, vast.
32.4
Indien de wederpartij niet voldoet aan zijn verplichtingen zoals neergelegd in dit artikel, dan is Vink gerechtigd om, voor rekening en risico van de wederpartij, het geborgene te verkopen, op welke wijze dan ook, zonder de wederpartij hiervan vooraf in kennis te stellen. Vink is gerechtigd om hetgeen de wederpartij aan hem verschuldigd is op de netto verkoopopbrengst (opbrengst minus in deze gemaakte kosten om tot verkoop te komen) te verhalen. Indien de schuld de netto opbrengst overtreft blijft de wederpartij het restant aan Vink verschuldigd.
De wederpartij verstrekt door het aangaan van de overeenkomst met Vink reeds een onherroepelijke volmacht aan Vink om alle handelingen die nodig zijn om tot verkoop en levering te komen namens hem te verrichten. Indien zulks volgens Vink noodzakelijk is bevestigd de wederpartij op eerste verzoek van Vink schriftelijk dat deze volmacht aan Vink is verstrekt, althans verstrekt de wederpartij die volmacht op eerste verzoek schriftelijk aan Vink.
32.5
Indien het geborgene niet terstond in ontvangst wordt genomen en/of het geborgene aan bederf onderhevig is en/of het geborgene of de bewaring hiervan gevaar of hinder dreigt op te leveren voor Vink en/of derden, zulks ter uitsluitende beoordeling van Vink, dan is Vink bevoegd het geborgene te verkopen of anderszins voor rekening en risico van de wederpartij af te voeren.
De wederpartij verstrekt door het aangaan van de overeenkomst met Vink reeds een onherroepelijke volmacht aan Vink om alle handelingen die nodig zijn om tot verkoop en levering c.q. afvoeren te komen namens hem te verrichten. Indien zulks volgens Vink noodzakelijk is, bevestigt de wederpartij op eerste verzoek van Vink schriftelijk dat deze volmacht aan Vink is verstrekt, althans verstrekt de wederpartij die volmacht op eerste verzoek schriftelijk aan Vink.

Artikel 33 Milieu, veiligheid en andere regels

33.1
De wederpartij:
a. is verplicht om te zorgen voor veilige werkomstandigheden en om de geldende milieu- en veiligheidsvoorschriften en/of de door Vink aan de wederpartij voor aanvang van het werk bekend gemaakte (veiligheids-)regels na te leven;
b. is verplicht om vóór aanvang van de prestatie Vink volledig te informeren over de eventuele aanwezigheid van gevaarlijke stoffen of giftige materialen zoals, maar niet beperkt tot, springstoffen, asbest en chemische of radioactieve (afval)stoffen, licht ontvlambare stoffen en van maatregelen die met betrekking daartoe getroffen dienen te worden;
c. is verplicht medewerking te verlenen aan eventueel onderzoek van Vink met betrekking tot de veiligheid van de werkomstandigheden;
d. onderkent dat het vervoer, de behandeling en de verwijdering van gevaarlijke, giftige of licht ontvlambare stoffen onderworpen is aan strikte wettelijke regelgeving.

33.2
Vink is in geval van twijfel daarover gerechtigd de prestatie op te schorten of te beëindigen dan wel maatregelen ter verbetering te (doen) treffen. Alle schade die Vink ter zake lijdt en kosten die Vink ter zake maakt komen voor rekening van de wederpartij. De opgave van Vink staat, behoudens door de wederpartij te leveren tegenbewijs tussen partijen vast.

DEEL E SLOOPWERK

Artikel 34

Indien door Vink (ook) sloopwerk wordt verricht gelden ook de volgende aanvullende bepalingen.

Artikel 35 Omvang sloopwerk

Tenzij het werk onder het certificaat asbestverwijderen wordt uitgevoerd of schriftelijk anders overeengekomen en daarin uitdrukkelijk is gespecificeerd naar hoeveelheden, soorten, typen, grootten, wijzen van uitvoering en plaats, behoort het volgende nimmer tot het werk:
a. alle uit hoofde van enige regeling en/of vanwege het bevoegd gezag verplichte inventarisatie en/of onderzoeken, hoe ook genaamd, zoals doch niet beperkt tot de aanwezigheid van explosieven, archeologie, flora en fauna, van (milieu) gevaarlijke stoffen, zoals doch niet beperkt tot asbest, chroom 6;
b. grondwerk, bestratingswerk en andere voorbereidende werkzaamheden;
c. het (doen) verwijderen, gebruiken, behandelen of afvoeren van gevaarlijke stoffen of zaken waarvan gevaarlijke stoffen onderdeel uitmaken inclusief verontreinigde grond, waaronder doch niet beperkt tot asbesthoudende materialen;
d. bemaling;
e. het trekken of inmeten van palen en/of damwandplanken, al dan niet tot een fundering behorende;
f. vooropname van belendende percelen;
g. stempelwerk dan wel stutten of aanbrengen van (bouwkundige) voorzieningen aan belendende percelen;
h. aanbrengen hulpconstructies en (bouwkundige) voorzieningen danwel beschermende maatregelen;
i. markeringen en maatvoering;
j. het uittanden van metselwerk;
k. (verkeers-)afzettingen en verzorging daarvan;
l. het verkrijgen en instandhouden van een (deugdelijke) ontsluiting van en naar het terrein c.q. het object;
m. kosten en eventuele waarborgsommen alsmede precario verbonden aan de ingebruikneming en weer in de oorspronkelijke staat terugbrengen van terreinen van derden, die ten behoeve van de uitvoering van het werk worden gebruikt;
n. asbestsanering/asbestverwijdering en overigens het verwijderen van (milieu) gevaarlijke stoffen;
o. het verwijderen van beplantingen, struiken, bomen en eventuele andere begroeiing;
p. advisering omtrent of, en zo ja, tot op welke hoogte verzekeringen en/of zekerheidsstellingen verlangd worden dan wel voorgeschreven of noodzakelijk zijn;
q. het afsluiten van een brand-/opstalverzekering dan wel een CAR-verzekering dan wel enige vergelijkbare verzekering;
r. zand- en grondaanvullingen;
s. het slopen van eventueel aanwezige fundering die niet tot de huidige bebouwing behoort; (sloop-)werkzaamheden voor zover deze uitgevoerd dienen te worden met behulp van diamanthoudende gereedschappen en/of apparatuur.

Artikel 36 Uitvoering sloopwerk

Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen:
a. is de wederpartij verplicht tot het beschikbaar hebben van een sloopvergunning en een rapport van een verkennend bodemonderzoek waaruit de milieuhygiënische situatie van de tot het object behorende grond blijkt en het overigens voldoen aan alle andere zijdens het bevoegd gezag gestelde eisen, waaronder ook het verrichten van een asbestinventarisatie. De wederpartij dient voor aanvang van de werkzaamheden deze bescheiden in kopie aan Vink te verstrekken;
b. dient het object c.q. het terrein door de wederpartij veegschoon en ontdaan van roerende zaken -waaronder onder meer inventaris en vloerbedekking- te worden opgeleverd;
c. wordt het werk uitgevoerd zonder enige beperking in uitvoering en/of werkwijze(n) en zonder door of namens de wederpartij of derden, waaronder overheden, opgelegde beperking(en) of uitsluiting(en) aangaande enige (sloop)techniek, waaronder de slooptechniek ‘springen’;
d. zal het werk worden uitgevoerd gedurende de normale werktijden van Vink c.q. zijn hulppersonen en onder normale omstandigheden en zonder de verplichting dat een project (of een deel daarvan) dan wel een object (of deel daarvan) in fasen moet worden uitgevoerd;
e. draagt de wederpartij zorg voor de afsluiting respectievelijk de verbreking buiten de sloopgrens van alle in gebruik zijnde aansluitingen op openbare nutsvoorzieningen en eventuele andere door, over of onder het sloopterrein lopende leidingen en/of kabels en andere obstakels en stelt hiervoor de benodigde tekeningen en beschrijvingen ter beschikking. De wederpartij is aansprakelijk voor alle schade die Vink lijdt indien de afsluiting/verbreking niet (correct) geschiedt en/of de tekeningen en/of beschrijvingen niet correct blijken te zijn. De opgave van Vink staat, behoudens door de wederpartij te leveren tegenbewijs, vast;
f. is de wederpartij verplicht aan Vink te verstrekken tekeningen en niet voor tweeërlei uitleg vatbare beschrijvingen van de aan- dan wel afwezigheid van kabels, leidingen, buizen en/of andere objecten op/in het terrein en/of opstal waar de prestatie wordt verricht, ongeacht of de toepasselijke regelgeving, zoals doch niet gelimiteerd tot de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken, die verplichtging bij Vink legt. Dit geldt ook indien Vink zelf de zgn. KLIC-melding en/of graafmelding en/of onderzoek -hoe ook genaamd- doet en achteraf blijkt dat de ligging van kabels, leidingen, buizen en/of andere objecten op/in het terrein en/of opstal waar de prestatie wordt verricht, anders is dan door de betrokken derden aan Vink is gemeld, ook dan kan Vink nimmer aansprakelijk worden gehouden voor de schade die als gevolg daarvan ontstaat. De wederpartij vrijwaart Vink voor alle aanspraken tot schadevergoeding/boete, hoe ook genaamd, van derden, waaronder doch niet gelimiteerd tot het bevoegd gezag. De opgave van Vink daarvan staat, behoudens tegenbewijs te leveren door de wederpartij, tussen partijen vast. De wederpartij vrijwaart Vink ter zake van aanspraken van derden, waaronder personeel van Vink.

Artikel 37 Vrijkomende zaken

Tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is overeengekomen:
a. worden alle uit de sloop vrijkomende zaken, doch uitsluitend als deze niet gevaarlijk en/of verontreinigd en vrij toepasbaar en zonder nadere bewerking kunnen worden hergebruikt, het eigendom van Vink. Uit de sloop vrijkomende zaken die naar het oordeel van Vink gevaarlijk en/of verontreinigd en/of niet vrij toepasbaar en/of slechts na nadere bewerking kunnen worden hergebruikt alsmede vrijkomende grond, puin en bouwafval, verblijven bij de wederpartij;
b. komen, indien zaken aan de wederpartij blijven deze aan de wederpartij ter beschikking in de staat waarin deze zich bevinden na het door Vink verrichtte werk. Vink is niet aansprakelijk voor schade in verband met de staat van de aan de wederpartij te blijven zaken;
c. worden de zaken die aan de wederpartij blijven gedeponeerd op de plaats van het werk waar deze zaken zijn vrijgekomen;
d. behoort het afvoeren, storten en/of verwerken van de zaken die aan de wederpartij blijven, niet tot de omvang van het werk;
e. komen de extra kosten die voortvloeien uit het ontgraven, afvoeren en storten en/of verwerken van grond die verontreinigd blijkt te zijn, dan wel anderszins niet direct voor uitvoering van de opdracht geschikt is, voor rekening van de wederpartij, die daarvoor te allen tijde verantwoordelijk is en blijft;
brengt Vink de kosten van het onderzoek en/of verwijdering van zaken die het werk bemoeilijken of belemmeren, zoals in de te slopen zaak en/of te verwijderen/saneren grond aanwezig oorlogstuig, explosieven, gevaarlijke stoffen (zoals asbest), voorwerpen/sporen met een archeologische waarde, als meerwerk bij de wederpartij in rekening, tenzij de wederpartij Vink daar uiterlijk bij het verstrekken van de opdracht schriftelijk en naar genoegen van Vink gespecificeerd heeft gewezen op de aanwezigheid daarvan en ter zake tussen partijen schriftelijk nadere afspraken zijn gemaakt. Dit geldt ook indien er weliswaar geen zaken worden aangetroffen doch zijdens het bevoegd gezag de sloop/ontgraving (deels) wordt vertraagd of stilgelegd, omdat zonder limitatief te zijn in de (te verrichten/verrichtte) ontgraving zich voorwerpen/sporen bevinden van culturele/archeologische aard en/of daar dieren, planten en/of munitie en/of vervuiling worden aangetroffen waarvan het bevoegd gezag meent dat die ter zake beschermd dienen te worden.

DEEL F AFVALCONTAINERS

Artikel 38

Indien door Vink (ook) containers voor zand, bouw-, bedrijfs- en huishoudelijk afval ter beschikking worden gesteld, gelden ook de volgende aanvullende bepalingen.

Artikel 39 Containers
39.1
Met containers wordt in dit deel bedoeld: afzet-, pers- en rolcontainers, zgn. kliko’s en andere inzamelingsmiddelen van afval. Deze containers worden door Vink verhuurd/ter beschikking gesteld. De containers zijn het eigendom van Vink. De containers mogen door de wederpartij niet worden verhuurd of anderszins in (mede) gebruik aan derden worden gegeven. Evenmin mogen deze niet voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor deze door Vink aan de wederpartij ter beschikking zijn gesteld.
39.2
Behoudens indien schriftelijk anders is overeengekomen, zorgt Vink niet voor het transport van de containers van en naar een afvalverwerkingsinrichting, alsmede voor het aanbieden en laten verwerken van de door de container aangevoerde afvalstoffen door een afvalverwerkingsinrichting.

Artikel 40 Risico-overdracht
40.1
Vink neemt de afvalstoffen in ontvangst op de met de wederpartij overeengekomen locatie. De afvalstoffen worden geaccepteerd of geweigerd op basis van de acceptatievoorwaarden van Vink en/of de acceptatievoorwaarden van derden die door Vink zijn ingeschakeld dan wel algemene voorwaarden alsmede met inachtneming van de wet en/of aanwijzingen van het bevoegd gezag.
40.2
Vanaf het moment van acceptatie op locatie van de eindverwerker zijn de afvalstoffen eigendom van Vink en komen zij voor zijn risico, tenzij na acceptatie Vink van mening is dat is afgeweken van de voorwaarden waaronder de aanlevering dient plaats te vinden.
40.3
Indien de afvalstoffen geweigerd worden op basis van niet-strikte naleving van de acceptatievoorwaarden van Vink en/of de acceptatievoorwaarden van derden die door Vink zijn ingeschakeld dan wel algemene voorwaarden en/of de wet en/of aanwijzingen van het bevoegd gezag, is de wederpartij aansprakelijk voor alle hieruit voortvloeiende kosten, schade en/of boete, hoe ook genaamd. Opgave van de kosten, schade en/of boete door Vink staat tussen partijen vast, behoudens te leveren tegenbewijs door de wederpartij. De wederpartij zal Vink vrijwaren tegen aanspraken van derden, waaronder begrepen personeel van zowel Vink als de wederpartij.

Artikel 41 Gebruik vuilniszakken

Uitsluitend indien zulks schriftelijk is overeengekomen, is de wederpartij bevoegd het afval in zakken aan te bieden. In dat geval dienen de zakken het “KOMO” keurmerk te hebben. De wederpartij staat ervoor in dat de zakken nooit zwaarder zijn dan acht kilo en geen scherpe of uitstekende voorwerpen bevatten.

Artikel 42 Regels voor containers en vuilniszakken
42.1
Opslag dient zodanig te geschieden dat nimmer enig materiaal buiten de container steekt of van de container af kan vallen althans daarvan af kan waaien. Uitsluitend open 6 m3 containers mogen tot ten hoogste 20 cm boven de rand beladen worden, zulks met inachtneming van het hiervoor gestelde. Het maximale beladingsgewicht mag nimmer overschreden worden.
42.2
De wederpartij is verplicht zorg te dragen voor een eenvoudige en zonder vertraging bereikbare locatie, passende verlichting, bebakening en afdekking van de container, alsmede voor het treffen van alle verdere voorzieningen, welke algemeen wenselijk zijn (onder meer ter bescherming van natuur, milieu en omwonenden), danwel door het bevoegd gezag voorgeschreven zijn en/of worden. De wederpartij is aansprakelijk voor schade aan de container. Vink is nimmer aansprakelijk voor schade (waaronder vervuiling) aan de onroerende zaak waarop/waarin/waarbij de container is geplaatst alsmede de omgeving van de container alsmede schade die door de wederpartij of derden wordt geleden. Evenmin is Vink aansprakelijk voor boetes die verschuldigd zijn in verband met het plaatsen en/of het gebruik van de container. De wederpartij vrijwaart Vink voor aanspraken van derden die schade lijden en voor boetes die verschuldigd raken, hoe dan ook genaamd.
42.3
Bij het aangaan van de overeenkomst meldt de wederpartij voor welk type afval de container zal worden gebruikt en de omvang daarvan. Aan de hand daarvan selecteert Vink het type container en het aantal benodigde containers. De wederpartij staat er voor in dat in de door Vink ter beschikking gestelde containers zich uitsluitend afval bevindt van het type waarvoor de container volgens de overeenkomst bestemd is.
42.4
De wederpartij dient de te vervoeren vuilniszakken en/of de te legen containers met gesloten deksel, op de dagen waarop ze worden opgehaald en/of worden geleegd, gereed te zetten voor lediging langs de openbare weg, zodanig dat plaatsing niet in strijd komt met de veiligheids- en/of verkeersvoorschriften en geen gevaar oplevert voor Vink of derden. De wederpartij zorgt zo nodig voor voldoende verlichting en/of bebakening van de te legen of te vervoeren containers en/of vuilniszakken en treft de voor de verkeersveiligheid vereiste maatregelen. Vink kan in alle gevallen plaatsing aan de openbare weg verlangen. In het geval een container verkeerd is beladen of is overbeladen, een en ander ter uitsluitende beoordeling van Vink, is Vink gerechtigd de behandeling en/of afvoer van de container te weigeren. Eventuele schade en/of boetes als gevolg van verkeerde belading of overbelading zijn voor rekening van de wederpartij en de wederpartij zal Vink en zijn personeel vrijwaren voor enige aanspraken in dit verband. De opgave van Vink staat, behoudens door de wederpartij te leveren tegenbewijs, tussen partijen vast.
42.5
De wederpartij staat ervoor in dat containers te allen tijde volgens de dan toepasselijke verkeersregels/ontheffingen te vervoeren zijn; zodanig met afval worden gevuld en beladen dat deze nimmer overbeladen zijn; nimmer enig materiaal uit de container steekt, kan worden verloren, morsen, stuiven of wegwaaien. De wederpartij staat er verder voor in dat geen hinder, gevaar, schade of letsel aan Vink, althans aan zijn personeel of aan derden wordt toegebracht.
42.6
Indien de wederpartij de in dit artikel omschreven verplichting niet (volledig) nakomt, is Vink naast het vorderen van schadevergoeding gerechtigd om naast overige in de overeenkomst en de wet genoemde mogelijkheden ook uit een of meerdere van onderstaande opties te kiezen:
⦁ een hogere prijs in rekening te brengen, bestaande uit het gangbare tarief van Vink voor de in afwijking van de overeenkomst aangetroffen afvalstoffen, verhoogd met 50%;
⦁ lediging of wisseling van de container(s) te weigeren, totdat van de overeenkomst afwijkende afvalstoffen voor rekening en risico van de wederpartij uit de container(s) is(/zijn) verwijderd;
⦁ de container(s) voor rekening van de wederpartij te doen ledigen of wisselen door derden die over de daartoe benodigde vergunningen beschikken; de kosten daarvan komen voor rekening van de wederpartij; de opgave van Vink staat, behoudens door de wederpartij te leveren tegenbewijs, tussen partijen vast.

Artikel 43 Transport en Inzameling

43.1
Indien is overeengekomen dat de containers op vaste dagen afgevoerd zullen worden, spant Vink zich in tot afvoer daarvan op de overeengekomen dagen.
43.2
De wederpartij kan Vink verzoeken met spoed voor afvoer zorg te dragen. Onder een spoedopdracht wordt verstaan een verzoek om op de dag van opdracht voor afvoer zorg te dragen. In geval van acceptatie van een spoedopdracht, rust op Vink slechts de verplichting zich in te spannen om op dezelfde werkdag voor afvoer zorg te dragen, zulks zonder dat de wederpartij hieraan enig recht kan ontlenen.
43.3
Indien Vink tevens voor transport zorgdraagt, gebeurt dit voor rekening en risico van de wederpartij. Het transport zal geschieden overeenkomstig de wettelijke voorschriften en op de tussen partijen overeengekomen wijze. De wederpartij dient ervoor zorg te dragen dat de verpakkingen van de te vervoeren afvalstoffen aan de wettelijke eisen voldoen en dat deze in de vervoersdocumenten vermeld worden.
43.4
Uitsluitend indien dat schriftelijk is overeengekomen:
⦁ zal Vink ervoor zorgdragen dat bij de afvoer van een container een andere, gelijkwaardige container zal worden herplaatst;
⦁ zal Vink bij afvoer van een container de inhoud van de container naar een verwerkingsinrichting herplaatsen.
43.5
De wederpartij staat ervoor in dat de opdracht zonder vertraging kan worden uitgevoerd. In dit verband dient de wederpartij er onder meer voor zorg te dragen dat de voor de uitvoering van de opdracht alle vanwege het bevoegd gezag voorgeschreven documenten terstond beschikbaar zijn c.q. terstond worden ingevuld, ondertekend en/of afgegeven aan Vink.
43.6
Indien de wederpartij niet zelf als inzamelaar optreedt, komt bovendien voor rekening van de wederpartij alle schade die is ontstaan door vertraging bij de aanbieding van de container bij de door de wederpartij aangewezen afvalverwerkingsinrichting, tenzij deze is veroorzaakt door opzet of grove schuld van Vink.
43.7
Indien de vergoeding voor het transport krachtens overeenkomst op nacalculatiebasis wordt berekend, komt vertraging ten gevolge van verkeersopstoppingen, wegbelemmeringen, wegomleidingen en vergelijkbare evenementen voor rekening van de wederpartij.
43.8
Vink is bevoegd de uitvoering van een opdracht op te schorten, indien het naar zijn oordeel voorzienbaar is dat ten gevolge van verkeersopstoppingen, wegbelemmeringen, wegomleidingen en vergelijkbare evenementen een vertraging (in vergelijking met normale omstandigheden) zal ontstaan.
43.9
De wederpartij is verplicht Vink op eerste verzoek alle informatie omtrent aard en herkomst van de afvalstoffen te verstrekken.
43.10
Vink is bevoegd doch niet verplicht de aangeboden afvalstoffen te bemonsteren. De wederpartij kan hieraan geen rechten ontlenen.

DEEL G ADMINISTRATIEVE EN JURIDISCHE EN OVERIGE DIENSTVERLENING

Artikel 44

Indien door Vink (ook) administratieve en/of juridische en/of overige diensten worden verleend, gelden ook de volgende aanvullende bepalingen. Met overige diensten wordt, zonder limitatief te zijn, onder meer bedoeld: het geven/opstellen en/of ontwikkelen van tekeningen, advies, plannen en modellen, software en dergelijke.

Artikel 45 Vrijwaring

De wederpartij vrijwaart Vinkt voor aanspraken van derden wegens schade die is ontstaan, dan wel zal ontstaan, in het kader van de uitvoering van de prestatie en/of ten gevolge van een omstandigheid dat de wederpartij aan Vink onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt.

Artikel 46 Derden

Bij het inschakelen van derden zal Vink steeds de nodige zorgvuldigheid in acht nemen. De kosten hiervan zijn altijd voor rekening van de wederpartij. Vink is voor tekortkomingen van deze derden niet aansprakelijk.

Artikel 47 Stukken

Na het einde van de opdracht worden de in het dossier aanwezige originele stukken op diens verzoek aan de wederpartij teruggestuurd. Overigens wordt het betrokken dossier gedurende de wettelijke termijn na het einde van de zaak bewaard en staan gedurende die tijd tegen vergoeding van met het uit het archief lichten verbonden kosten, steeds ter beschikking van de wederpartij.

                                                                        ***
Van Leusden Transport